SNPF:s konferens i Karlstad - Kokainanvändning: Omfattning och komplikationer - överläkare Kai Knudsen



Överläkare Kai Knudsen från Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg gav en omfattande redogörelse för omfattningen av kokainanvändningen och komplikationer av användning av kokain.


Kokain, som ofta kommer till Europa via Spanien, är ett centralstimulerande, kortverkande preparat. Vanligaste intagningssättet är att "snorta" (sniffa) kokainet som då absorberas i blodkärlen och sedan sprids vidare i kroppen via blodet.


Crack (kokainbas) förekommer i Sverige men är inte speciellt vanligt.


Psykoanalytikern Sigmund Freud prövade kokain och antog till en början att han skulle kunna använda kokain vid behandling av sina patienter. Han noterade att de kvinnliga patienterna blev "rödkindade" och "lättillgängliga." 15 personer fick kokain av Freud i samband med behandling. Efter ett år hade 12 av de 15 patienterna tagit liv av sig och Freud insåg att kokain inte var något lämpligt behandlingspreparat för psykiska problem.


Kokain förekommer sannolikt i större omfattning idag än i början av 1990-talet men är fortfarande relativt ovanligt jämfört med i första hand cannabis och amfetamin.


I en enkät 2007 bland gymnasieelever i årskurs 2 i Göteborg uppgav 13 procent att den använt amfetamin, 10 procent heroin, 14 procent kokain, 12 procent LSD, 17 procent bensodiazepiner, 17 procent ecstasy, 8 procent GHB och 7 procent annan narkotika.


Om vi blickar ut över Europa använde uppskattningsvis 4,5 miljoner människor kokain under 2007. Användningen är ett stort problem, inte minst i Spanien. Det har skett en markant ökning av förekomsten av kokain i Europa, främst i Spanien och England och också i Frankrike.


Om vi tittar på livstidserfarenhet (lifetime prevalence) av kokain toppas listan av USA, tätt följt av Kanada och England. I USA är kokain den näst mest använda drogen efter marijuana och resulterar i fler besök på akutmottagningar än någon annan drog. I USA är det dubbelt så vanligt att män i åldrarna 18-25 år använder kokain, jämfört med kvinnorna.


Om man tittar på klubbmiljön konstaterar man i en undersökning som gjordes i England 2004 att 41 procent av de som deltog i undersökningen hade använt kokain under månaden före undrsökningen. "Bara" 3,4 procent hade använt crack under samma period.


Undersökningar från krogmiljöer i olika länder visar hög förekomst av kokainanvändning med England i topp, följt av Italien, Frankrike, Nederländerna, Tjeckien och Grekland.


En sammanställning av narkotikabeslag på krogar i Göteborg under 2007 visar på cannabisbeslag (29 procent), kokain 22 procent, bensodiazepiner 21 procent, amfetamin 17 procent, GHB 8 procent, LSD 2 procent och ecstasy 1 procent.


Priset på kokain, liksom för annan narkotika, har sjunkit under 1990-talet men har sedan dess varit relativt oförändrat. En liknande trend finns såväl i andra europeiska länder som i USA, även om prisnivån är högre i Sverige. Jämfört med priserna 1998 hade det skett en 60%-ig nedgång i priset 2006.


I Sverige förekommer kokain oftare bland män/pojkar än kvinnor/flickor. Bland 18-åriga mönstrande pojkar är erfarenheten av kokain förhållandevis stor bland personer med utländsk bakgrund samt bland de som är missnöjda med sin livs- och familjesituation (enligt uppgifter i en nyligen publicerad CAN-rapport).


Användning av kokain kan medföra en rad komplikationer och överdosering kan resultera i oro, ångest, hyperaktivitet, förvirringstillstånd, svettningar, kalla händer och fötter och stora pupiller. Andra effekter vid överdosering medför högt blodtryck, snabb puls (hjärtklappning), hög feber (hypertermi) och kan resultera i livshotande hjärtarytmier, medvetslöshet, andningsstillestånd och plötslig död.


Effekterna av kokain på hjärtat kan resultera i spasm av blodkärlen (kärlsammandragning), minskning av blodflödet i hjärtats blodkärl, minskning av syresättningen i hjärtat, hjärtsvikt, hjärtinfarkt, plötslig död. Användning av kokain har också effekter på hjärnan med spasm av blodkärlen, minskning av det cerebrala blodflödet och den cerebrala syresättningen, minnesstörningar och möjlig hjärnblödning.


Kokain ger också effekter på blodet genom aggregation av blodplättar - blodet koagulerar, minskning av blodplättar med risk för blödning, proppbildning och infarkter i hjärna och ögon, ischemiska (syrebrist) skador i lever och njurar, hjärtförstoring på grund av mikroinfarkter i hjärtat och, i västa fall, aortadissektion (brusten kroppspulsåder).


Hur behandlas då en överdosering av kokain? En specifik antidot motmedel) saknas. Man kan ge aktivt kol om det sker maximalt upp till en timme efter intag av kokain, sedering (diazepam), blodtryckssänkande medel (nitroglycerin), behandling av hjärtarytmier, blodförtunnande medel. Beträffande hjärlungräddning svarar den dåligt på elkonvertering.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0