SNPF:s konferens i Karlstad - Kokain på krogen - Stockholm och Göteborg


Två representanter från polismyndigheterna i Stockholm respektive Göteborg talade om kokain på krogen.

Av naturliga skäl har en del namnuppgifter mm utelämnats i den här redovisningen.


STOCKHOLM

Under 2000-talet finns kokainet i Stockholmsområdet fullt utspritt i alla samhällslager och också förorterna. Man noterar stor användning av kokain bland grovt kriminella personer, mc-gäng, fotbollshuliganer m fl.


Ett stort antal grupperingar står för langning - allt från myrtrafik från Sydamerika till större organisationer. Ingen grupp har dominerande ställning utan det finns ett stort antal celler som står för distribution. Man har fått in flera tips på langare som lägger ut motsvarande hekton i veckan och tipsen är ibland fler än man har möjlighet att hantera. Man har också fått in tips på försäljning av freebase, som alltså förekommer och de flesta kokar själva. Sprutmissbruk förekommer men är sällsynt.


Från Stockholm uppger man att marknaden är mättad på kokain. I city kostar ett gram mellan 800 och 1 000 kronor medan förortspriserna är något lägre. Man upplever att ökningen av kokainanvändningen har planat ut, däremot finns det stor potential för ökning i ungdomskretsar.


Polisen i Stockholm City är privilegierad eftersom polisledningen satsat stora resurser på narkotikaspaning i krogmiljön - en satsning som gjort att det nu finns fler poliser som arbetar mot narkotika. Idag har man en fast organisation med utredningsgrupp och spaningsgrupper som snart ska utökas ytterligare. Satsningen beror inte bara på bra resultat och en genomtänkt argumentation  och diskussion med polisledningen. Också externa parter, t ex krögarna, har krävt utökat stöd av polisen. Förebyggarprojektet STAD har i sin forskning också påvisat narkotikaproblemet i krogbranschen för politiker och polisledning.


Varför arbete i krogmiljön?

Krogåldern sammanfaller med medianåldern för narkotikadebut och ur preventiv synpunkt är krogen en av de bästa miljöerna att identifiera unga som är i början av en missbrukskarriär.


Att minska våldsbrotten har högsta prioritet. Gärningsmän som misstänks för misshandel förekommer ofta i narkotikasammanhang.


I New York satsade borgmästaren Giuliani på nolltolerans mot brott och genomdrev det med trygghet för allmänheten genom gott om uniformerad polis och otrygghet för kriminella genom satsningar på civil polis. Man kan säga att Stockholm nu gör samma sak genom mobila kontor med uniformerad polis som aldrig lämnar Stureplan och Medborgarplatsen, och med krogsektionen som med civila poliser gör krogen otrygg för knarkare och kriminella genom offensiv tvångsmedelsinriktad spaning.


Samverkan/motverkan med ordningsvakter. I Stockholm har man tagit ett antal dåliga dopade, kriminella ordningsvakter. Samtidigt har man en välutvecklad samverkan med ordningsvakter via jourtelefon, ordningsvaktsutsättning och narkotikautbildning.


Arbetet mot grovt kriminella är mycket viktigt. Genom att ingripa och synliggöra dem på krogen begränsar man deras möjligheter att "äga" krogen och sätta skräck i personal och vanligt folk. Utrymmet för fientliga övertaganden av garderober och krogar minskar genom bättre polisiär kontroll och samverkan med krogarna. Kriminella som andra spaningsavdelningar kanske inte har tid att intressera sig för kan krogsektionen slå av löpande. Krogsektionen samarbetar också med andra polisära enheter.


Genom att observera och kontrollera kriminella som rör sig på krogen får kriminalunderrättelsetjänsten också ett mycket stort inflöde av underrättelseinformation


Resultat

Krogpersonal uttrycker ökad trygghet

Ökad anmälningsbenägenhet hos krögare/vakter

Internt arbete på krogar mot narkotika med tester och behandling av personal

Inget öppet missbruk på krogen i Stockholm

Färre vapen i beslag

Färre grova våldsbrott mot krogpersonal


GÖTEBORG

I Göteborg får man alarmerande rapporter om hur lättillgängligt kokainet är. Det är svårt att säga om kokainförsäljningen ökat inom vårt område den sista tiden, men det man tydligt kan se är att antalet anmälningar

ökat konstant under de senaste två åren.


I Göteborg finns 580 utskänkningstillstånd varav 430 ligger inom Näpo Citys upptagningsområde. 20 av dessa, som ligger inom det utpräglade nöjesstråket Avenyn, har öppet till 05.00.

I Göteborg arbetar man flera helger på krogen och en stor del av arbetstiden på vardagar läggs på krogar och klubbar. Antalet lagföringar där kokain förekommer har nästan tiodubblats sedan 1990-talet och sedan 90-talets början har priset halverats. I början av 90-talet kunde ett gram kosta 1 500 kronor - idag ligger priset på ungefär 800 kronor. 2002 hade 2 av 160 ungdomskontakter kokain i sin missbruksbild, 2007 hade 19 av 144 ungdomskontakter kokain i sin missbruksbild.


Drogsituationen på Göteborgs krogar 2007

2007 infördes cirka 300 personer. 40procent av dessa var medtagna från krogen. Cirka 70 procent av dem lämnade positiva prov. 40 procent var inte lagförda för narkotikabrott tidigare. 75 procent var positiva på mer än en drog, vilket kan bero på att de avancerat långt i sitt missbruk för att "ta sig runt da´n" eller att kokainet spätts ut med benso/amfetamin.


Priser

Priset på krogen ligger idag på mellan 800 och 1 000 kronor. Stort antal grupperingar står för langning och ingen speciell grupp dominerar. Här finns både mc-grupperingar och också många "frifräsare" med låg och hög profil.


Arbetet i krogmiljön

Innan arbetet började påtalades att det fanns ett stort behov av insatser i krogmiljön. Det hade bland annat skett många skottlossningar i Göteborgs centrum. Vakter var hotade och hos polisen fick man signaler om att risken att bli tagen av polis på krogen var obefintlig, vilket då berodde på att man inte hade tillräcklig överblick över vad som hände och dessutom hade man vid den tidpunkten ingen kroggrupp. Vid den här tidpunkten var Göteborg sist och sämst på krogarbete men efter en lång startsträcka fick gruppchefen börja rekrytera personal 2006.


I Göteborg arbetar man med olika sorters kontroller på krogarna  och man eftersträvar diskreta och snabba ingripanden för att minimera lägenhet för den kontrollerade.


Utöver samarbete med interna enheter har man också samarbete med sociala myndigheter, tillståndsenhetern, projekt RUS och Skattemyndigheten


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0