Pass krävs för inresa under fotbolls-EM



Information från Sveriges ambassad i Wien till svenskar som reser till Österrike i sommar:
Glöm inte passet under perioden 2 juni - 1 juli 2008. Teckna reseförsäkring och ta med det europeiska sjukförsäkringskortet.


Österrike har beslutat att återinföra passkontroller vid inresa i samband med fotbolls-EM. Passkontrollen görs vid landgränserna och på flygplatserna från 2 juni till 1 juli 2008.


Det innebär att alla som planerar att åka till Österrike eller passera genom landet under denna tid måste vara beredda på att uppvisa giltigt pass eller det nya så kallade nationella biometriska ID-kortet. Observera att vanligt körkort eller ID-kort inte gäller. Läs mer på http://www.polisen.se/


Reseförsäkring och försäkringskassans kort

Som alltid vid resa inom EU/EES är det viktigt att medföra det europeiska sjukförsäkringskortet, som ger rätt till nödvändig sjukvård i alla EU/EES-länder. Kortet beställer du på www.forsakringskassan.se.


Man ska även alltid se till att ha en reseförsäkring eller hemförsäkring som innehåller reseskydd.


Obligatoriskt bilmärke

För resande med bil krävs ett klistermärke ("Vignette") för att få köra på motorväg eller motortrafikled i Österrike. Märket, som klistras på bilens vindruta, finns att köpa vid gränsen samt på de flesta bensinstationer (Pris: 7,70 Euro för tio dagar eller 22,20 Euro för två månader).


Ertappas man utan Vignette har polisen rätt att utkräva böter (minst 120 EUR) direkt på plats!


Schweiz

Fotbolls-EM spelas även i Schweiz. Schweiz deltar ännu inte i Schengensamarbetet. Därför krävs alltid pass eller nationellt id-kort vid resor till Schweiz.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0