Inledningsanförande vid SNPF:s årskonferens i Karlstad - Thomas Ekman



Ordföranden i Svenska Narkotikapolisföreningen, Thomas Ekman, öppnade idag på eftermiddagen SNPF:s tjugoandra utbildningskonferens.


Välkomna till Karlstad och Svenska Narkotikapolisföreningens tjugoandra utbildningskonferens. 


Ett särskilt välkommen till konferensen vill vi säga till Länspolismästare Ulrika Herbst och tack för hjälpen vi har fått här i Karlstad.  Hjärtligt välkommen också till våra nordiska vänner - Norsk Narkotikapolitiförening, Islands NPF och Finland. 


När det gäller våra vänner i väst - Jag vet inte om ni åkte flotte ner Klarälven eller Trysilälven från de norska fjällen i år.  Vill bara tala om att 3 poliser från Göteborg har cyklat upp till Karlstad. 


Vi har även en gäst från Texas Narkotikapolisförening, Greg Dalton, Texas Narcotic Officers Association. You are very welcome to Sweden. 


Ett speciellt välkommen till alla nya medlemmar som i år lägger sin fritid på narkotikautbildning och betalar denna helg med egna pengar. Välkomna till SNPF.  Och tack till alla 28 föreläsare som kommer och delger oss sina specialkunskaper. 
 

Vi har som vanligt en spännande fredagseftermiddag framför oss och hoppas att Ni alla blir kvar hela dagen. Vi kommer i år att dela ut ALLA stipendier i eftermiddag.  Och även också en del doorprizes. 


Nu har vi startat föreningens 22:a konferens.  Så nu är vi igång.  Det är fantastiskt att stå här och titta på alla er som har valt att lägga denna helg på att få mer utbildning om narkotikaproblemen men också att knyta kontakter.

Ja, vilken samling. Vilken kraft rättsväsendet har om vi drar åt samma håll.  


Tänk att ni, över 600 personer har ett sådant intresse att ni vill lära er än mer om allt som kan knytas ihop med narkotika. Hoppas era chefer får reda på det. Får ni inte narkotikautbildning i era respektive myndigheter? 

Det är särskilt glädjande att vi sista halvåret fått nära 500 nya medlemmar och idag är vi då nästan 3000 medlemmar. 


Vi hoppas på en lärorik helg. Vi har  20   föreläsningar att välja på. Vi har 28 föreläsare. Ett särskilt tack till Säkerhetspolisen som kommer och föreläser för första gången. Det skall bli intressant och spännande. 

Jag vill här också passa på att tacka Rikspolisstyrelsen och Tullverket för det stöd föreningen får. Utan er hade vi inte kunnat bedriva den verksamhet som vi gör idag och vi lovar att fortsättningsvis kommer att göra vad vi kan för att arrangera bra utbildningar inom narkotikaområdet. 


Styrelsen i Svenska Narkotikapolisföreningen  är representerad från Ystad i söder till Luleå i norr. Förra året hade vi årskonferensen i Örebro och var då 600 deltagare.I november förra året hade vi halvårskonferens i Helsingsborgs nya polishus med ca 100 deltagare och i februari i år hade vi ett seminarium i Östersund och 100 intresserade kom.


Detta visar att det finns ett behov av utbildning och även ett forum där olika myndigheter träffas. Det är ju särskilt viktigt att vi får en samsyn på narkotikaproblemen. 


Som ni säkert har sett så har vi infört projektet "STÄLL UPP mot droger och våld" fullt ut. Vi har under senaste året haft information i ett 25-tal skolor på Västkusten. Vi har träffat elever men också skolpersonal och föräldrar på kvällstid. Efter föreläsningarna har alla fått en internetkod som gör att man får access till en utvärderingssida. Där är det fritt att skicka in sina reflektioner över vad som man har hört och upplevt under föreläsningarna. Mycket intressant läsning. Vi kommer i tidningen ha reportage om "Ställ upp". Vi hoppas att under kommande år även införa skolutbildning i andra delar av landet.   Vi ligger också långt fram i planering och genomförande av utbildning och information när det gäller doping. Vi kommer då att vända oss till skolor, företag, gym o s v.


Jag vill också här passa på att göra reklam för den nya informationsskriften Anabol Androgena Steroider som Gunnar Hermansson, SNPFs tidningsredaktör och dopingforskaren Tommy Moberg tagit fram.

SNPF och Tommy Moberg har i många år samarbetat, bl a i Föreningslivet mot droger. Skriften är tyvärr inte klar utan är för tryckning just nu men kan beställas under konferensen. 


Svensk narkotika strategi - var finns den? 
 Vi i SNPF är allvarligt oroade för vad som sker med den svenska framtida narkotikastrategin. Just nu finns inget som man kan kalla befintlig strategi än mindre en nationell.


RPS startade en referensgrupp med erfarna narkotikapoliser som skulle ta fram en nationell strategi då det gäller narkotikabekämpning. Efter två möten lades denna grupp ner av ekonomiska skäl. Mycket möjligt, men vad kostar då en narkoman ute i samhället. En nationalekonom har, på begäran av tullen, räknat ut att en narkoman kostar samhället 26.600:- per dygn då han är ute. 

Mobilisering mot narkotika, som var ett projekt i och för sig, lades ner vid årsskiftet 2007-2008. Många bra projekt startades upp med hjälp av MOB.    


Tullen erbjuder sin personal förtida pension av ekonomiska skäl. Detta är mycket oroväckande då tullen gör ett mycket bra arbete i narkotikabekämpningen och även övrig samhällsnytta.  


Åklagarmyndigheten skall dra ner sin personal - detta trots att det idag har visat sig att de är kraftigt underbemannade. Detta kommer att innebära en riktig flaskhals, med stora störningar i rättsmaskineriet. Åklagare tvingas redan ställa  in rättegångar. Man har stoppat all utbildning för åklagare. 


Domstolsverket tar hjälp av pensionerade domare för att hinna med rättegångar. 


Polisskolan i Solna har lagt ner vidareutbildningen när det gäller narkotika. Detta är helt oacceptabelt.  


Polismyndigheter ute landet lägger ner de renodlade narkotikarotlarna och bildar s.k. kombi-rotlar. Det har visat sig att narkotikabekämpningen har fått kliva åt sidan för annan grov brottslighet, som naturligtvis också skall utredas. 


Enligt Sveriges Riksdag och regleringsbrevet, vilket är ett styrdokument för vad polis skall arbeta efter och med, kommer i dag narkotikabekämpningen först på sjunde plats. Detta efter att ha varit högprioriterat och många år legat på första plats. Detta ger oroväckande signaler från högsta beslutande organ. 


Även vi vuxna har en förändrad attityd till droger idag än tidigare. Det kan bero på många olika faktorer, men en är kanske att 50-60-talister själva har experimenterat med droger och stannat med detta. När nu deras barn använder droger tycker de kanske inte att det är så farligt. Pappa/mamma klarade sig ju och har ofta bra avlönade arbeten i dag. 


Då det gäller övriga samhället vet vi att droger finns i många yrkeskategorier och att många som i dag är 30 år eller strax över har kommit i det skede i sitt missbruk att man kanske börjat att injicera narkotikan och plötsligt vaknar man upp och inser att man är en "knarkare". Det var inte meningen. Har ju "bara" tagit lite på helger antigen i partysituationen eller som "rekreation" efter en hård arbetsvecka.  


Slutligen kan man befara att dessa medborgare som fortfarande är arbetsföra (ofta i välavlönande arbeten) kanske kommer att sluta som fullblodsnarkomaner. Det innebär att de kommer att kosta samhället sjukvård, rättsväsende m.m. och sist, men inte minst, skattebortfall. Då kommer det att kosta samhället PENGAR. Har vi råd med det?


Det måste vara billigare att hålla en stark och stram svensk narkotikapolitik vid liv. Press och andra media måste ta sitt ansvar och sluta med att glamorisera framför allt partydroger och missbruket bland kändisar. Många av dessa kändisar är förebilder för våra ungdomar, dessa gör som sina förebilder gör, och inte som de säger om nu någon skulle ha en vettig åsikt bland kändisarna som tar droger.    
 

Droger och våld

Pratar vi mycket om det? Nej, inte särkilt mycket. I statistiken pratas det om hur många beslag som gjorts och hur mycket man hittat. Finns det kopplingar mellan droger och våld? Ja, det är klart att det gör. 


Hur många narkotikamissbrukare eller missbrukare av anabola steroider begår våldsbrott, grova våldsbrott? Ja, det är säkert rätt så många. Tar man upp det i debatten? Inte särkilt ofta. Oftast pratar man om narkotikabrott som ett enskilt brott, en enskild företeelse.


Vi måste hjälpas åt att visa att missbruk har en klar koppling till grova brott som t ex misshandel, mord, rån eller grova rån, vapenbrott, utpressning osv. Och en klar koppling till de organiserade kriminella gängen. Utan droger hade de säkert inte haft en väst med tryck på ryggen. Eller en väst som skyddar mot kulor från andra kriminella eller kanske polisen.  


Ibland hör man utredare och kanske åklagare diskutera att man inte har hittat något motiv till mordet eller den grova misshandeln. Det kanske inte finns något reellt motiv. Det kanske är så att den misstänkte använder narkotika och det blev som det blev!!! Man kanske inte förstår narkotikarusets speciella effekter. 


Drogtecken och symtom är ett mycket bra verktyg för polisen att hitta påverkade personer. Men många har inte eller får inte utbildning om hur missbrukaren fungerar med sin respektive drog. Och det kan skilja sig mycket mellan olika droger så den kunskapen är viktig även för utredare och åklagare och inte bara för yttre personal.  Vi kommer säkert få höra i morgon förmiddag hur kokainister fungerar. 


Något som det heller inte pratas om så mycket är att missbrukarna är offer eller målsägande i allt högre grad än sk "vanligt folk". Detta kanske inte heller syns i statistiken. Vad kostar inte det? Kostnader för utredning och rättegångar, sjukvård. Och kanske personskydd. Och i värsta fall dödsfall. 

Att missbruka narkotika eller anabola är inte bara den enskildes privata hobbyverksamhet. Politiker, myndighetsledningar, chefer i olika nivåer - se till att vi får rätt verktyg och rätt resurser så vi kan stoppa eller hindra mänskliga tragedier. Vi har viljan, Vi har kunskapen.  Titta runt i lokalen, Vi är fler än 600 personer i lokalen som är här på vår fritid denna helg. Vi vill lära oss än mer. Vi vill samarbeta. Vi vill göra ett bra jobb. Vi kanske inte helt överens om prioriteringarna från politiker eller myndigheter. Det allra viktigaste är att vi måste stoppa eller minska nyrekryteringen till missbruk och därigenom stoppa risken att rekryteras in i kriminella gäng och tvingas leva ett ovärdigt liv. 


Det måste få kosta att satsa på ungdomar. Det är en skrämmande bild man ibland får höra av narkotikapoliser som arbetar med missbrukande ungdomar - att missbruket är så utbrett. Kan vi bara sitta och titta på när de fastnar i narkotikan?


Vi har också under året läst om ungdomar som dött av överdoser efter att ha testat nya droger. Eller att fingrar och tår trillat av när de experimenterat med något som de trodde var ofarligt. 


Om vi hittar ungdomar som är påverkade så måste det hända något omedelbart. Vi måste samarbeta snabbare med soc. och andra. Vi måste få stopp på det negativa beteende hos ungdomen direkt. Det funkar inte om han eller hon blir kallade till soc. en månad senare. Då kan det vara för sent. Om man då tvingas prata pengar. Vad kostar inte det på sikt?


Men det viktigaste.  LIVET.  Vi måste hjälpa ungdomar till en bra framtid och liv och det finns bra projekt och samarbete, som t ex Mumin i Stockholm. Stockholmspolisen och Maria Ungdom arbetar i mycket god samverkan. Alla ungdomar som grips för narkotikabrott eller som påträffas narkotikapåverkade tas till Maria Ungdom för träff direkt med kunniga och engagerade socialarbetare och med direkt slussning till landstingets utbildade behandlare. På länsnarkotikaroteln i Göteborg har gatulangningsgrupperna egna socialarbetare med sig ut på fältet sedan 1989. 
 

Det sista jag vill ta upp är oss själva. Vi måste också tänka på vår säkerhet, att vi skall orka arbeta mot den grova kriminaliteten. Politiker och olika chefer inne på kontoret som sitter på kontorsstolen av skinn, förstår dom vekligheten och hur den grova brottsligheten ser ut i samhället och vilka vi jobbar mot? 


Det finns allt mer illegala vapen i Sverige. Jag har sett på olika övervakningsfilmer hur unga rånare går in i en bank eller guldaffär med en minikulspruta, typ Uzi eller Scorpio i handen med fingret på avtryckaren. Kula i loppet och magasinet fulladdat.  Låt oss verkligen hoppas att någon i framtiden INTE medvetet håller inne avtryckaren och sprider ett 30-tal kulor runt om sig av misstag eller av stress. 


I den här miljön arbetar dagligen många av våra medlemmar. Det behöver inte vara i banken utan det kan vara utanför krogen, i förorten, i lägenheten, vid husrannsakan eller på mc-gården. 


Det finns också en del kollegor som till och från lever under hot. Åklagare som fått dörren sprängd eller någon har skjutit in genom fönstret. Varför? Jo, kanske för att skapa rädsla och passivitet. 


Vi måste som medmänniskor, kollegor och chefer vara ytterst uppmärksamma på tecken av rädsla hos dem vi har omkring oss och ha program för att säkerställa en trygg arbetsmiljö. 


En sak är klar. Ni gör ett kanonjobb där ute. Fortsätt med det så fortsätter vi att ordna konferenser. Ha nu en riktigt trevlig, intressant och lärorik helg i Karlstad. Och tänk på att alla stipendier som kommer att delas ut i eftermiddag. Är det något ni undrar över, prata gärna med någon i styrelsen. 


Tack. 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0