Dagens Ritalinareklam: "Ritalina ger energi"- och hjälper den trötta modern

År 1965 var legal narkotika den nya "framgångsrika narkomanvården" i Sverige. I media kunde man läsa om det lyckade projektet i statlig regi. Hundratals missbrukare i Stockholm blev "behandlade" med bland annat Ritalina. Men det spårade snabbt ur och i slutet av 1966 var det så illa att åklagarmyndigheten förberedde en husrannsakan på dåvarande Medicinalstyrelsen (idag Socialstyrelsen). De inblandade tog sitt förnuft till fånga och projektet lades ner 1967. Det kvarstående resultatet blev spridning av narkotika i samhället och massor av nya missbrukare. Och 1968 drogs Ritalina in från marknaden http://jannel.se/ritalina.indragning68.doc ; det kunde efter det bara skrivas ut med stränga licenskrav.


Samtidigt sålde Ciba-Geigy (numera Novartis) Ritalina till trötta mödrar. Här var det inte fråga om narkotika, i stället var det, "Ritalina ger energi" och utskrivning av pillret till patienter med "tired mother syndrome".


Titta på den här fantastiska Ritalinareklamen från år 1967: http://www.bonkersinstitute.org/medshow/kidritmom.html


Då var Ritalina, som Ciba skrev, ett "milt stimulerande medel som kan bidra till ett ljusare sinne och till att förbättra prestationerna ... skingra tröttheten ... återställa piggheten, entusiasmen, och kraften", för de trötta mödrarna.


Idag, år 2008, är Ritalina placerat i narkotikakategori II, starkt beroendeframkallande medel med hög missbrukspotential.


Men det hindrar inte Ciba-Geigy/Novartis, psykiatrin och Läkemedelsverket.


Man kör en ny runda med Ritalina: Missbrukarna och fångarna ska få pillret igen - den här gången för att lindra sin "ADHD"; de trötta mödrarna ska få en ny chans: 60-talets "tired mother syndrome" har förvandlats till "det neuropsykiatriska funktionshindret ADHD", där kvinnor som har svårt att hålla reda på tider, organisera och få ihop saker, ska bli "utredda" och få hjälp av det magiska pillret.


Allt kan säljas med mördande reklam - speciellt psykiatriska droger.


Janne Larsson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0