Samordning av arbetet mot cannabisodlingar

I Norge kommer nu Kripos att samordna det fortsatta arbetet mot cannabisodlingar efter att man på ett möte idag mellan Kripos och de polisdistrikt som bedriver arbete mot cannabisodlingar enats om att enskilda ärenden sköts av de lokala polismyndigheterna och att samordningen av arbetet sker hos Kripos. Målet är att upptäcka flera odlingar, förhindra nyetableringar och hitta de som ligger bakom och eventuella nätverk engagerade i verksamheten.


Hittills har man upptäckt 35 odlingar i 9 polisdistrikt på Østlandet. Mer än 80 personer är hittills misstänkta. Även om vi har mycket material att gå igenom ser vi att det finns flera likheter mellan olika ärenden, säger Roll-Matthiesen vid Kripos. Han framhåller att analyser gjorda hos Kripos visar att det finns kopplingar mellan misstänkta på flera odlingar i flera polisdistrikt. När vi dessutom jämför ärendena här i Norge med information vi har fått från polis i utlandet är det rimligt att anta att det är organiserat, säger Roll-Matthiesen.


Bland de nu misstänkta är det en klar överrepresentation av etniska vietnameser. Många av dem antas ha blivit insmugglade i landet och har uppenbarligen haft en enda uppgift - att sköta om cannabisplantorna.


Det är för tidigt att säga om det handlar om ett eller flera nätverk men några av de nu misstänkta antas ha en mer central position än andra, säger Roll-Matthiesen.


Kripos kommer nu att samordna den information som kommit fram så att arbetet effektiviseras och så att alla polisdistrikt får tillgång till samma information och analyser.


Fakta

Följande antal odlingar fördelade på distrikt per den 5 mars


Follo: 2
Gudbrandsdal: 2
Hedmark: 3
Oslo: 1
Romerike: 5
Søndre Buskerud: 7
Vestfold: 6
Vestoppland: 1
Østfold: 8
 
Totalt: 35


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0