Hälsa på lika villkor - den årliga rikstäckande folkhälsoenkäten

I dagarna går Statens folkhälsoinstitut tillsammans med sex landsting/regioner ut med en undersökning om hälsa och livsvillkor till totalt 77 500 personer i landet. Resultaten kommer att presenteras fortlöpande under hösten.


För femte året genomförs en landsomfattande enkätundersökning om folkhälsa. Den första genomfördes 2004 och enkäten är ett samarbete mellan Statens folkhälsoinstitut och Sveriges landsting/regioner. Folkhälsoinstitutet har som en viktig uppgift att följa upp folkhälsopolitiken och ge underlag för olika hälsosatsningar. Avgörande är förstås kunskap om hur befolkningen mår och att kunna följa hälsan samt dess bestämningsfaktorer över tid.

Med hjälp av Statistiska centralbyrån skickas enkäten till dels 20 000 slumpmässigt utvalda personer i åldern 16-84 år över hela landet, dels till ytterligare 57 500 personer i Västra Götaland, Östergötland, Jönköping, Kalmar, Dalarna och Blekinge.

Enkäten innehåller ett 80-tal frågor om fysiskt och psykiskt välbefinnande, tandhälsa, tandvård och vårdutnyttjande. Andra frågor gäller levnadsvanor, fysisk aktivitet, kost, rökning, snusning, alkohol och spel. Enkäten innehåller också frågor om ekonomiska förhållanden, om arbete och sysselsättning, hem och hushåll, trygghet och sociala relationer.

Intresset för undersökningen är stort och den är ett viktigt underlag för att beskriva hälsoläge och livsvillkor. Resultat från den nationella enkäten har också resulterat i ett antal rapporter som beskriver utsatta gruppers hälsa, bland annat hälsa och livsvillkor bland personer med funktionsnedsättning.

Årets resultat presenteras fortlöpande under hösten.

Resultat från tidigare år och mer information om enkäten hittar du här. 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0