Senaste nytt från cannabisflummarnas husorgan

I senaste numret av de amerikanska haschflummarnas husorgan, Skunk (vol 4 nr 3 sid 70-72)), finns en intervju med chefen för The Marijuana Policy Project (MPP). Artikeln innehåller en del som kan vara av intresse också för skandinaviska läsare och det finns anledning att titta lite närmare på 39-årige Rob Kampias och hans kamraters förehavanden.


Kampia började sin "karriär" hos NORML (The National Organization for the Reform of Marijuana Laws) men lämnade NORML efter två år och startade det konkurrerande MPP som under 13 år jobbat och lobbat mycket aktivt för att genomföra lagstiftning som tillåter rökning av marijuana för medicinska ändamål.


Kampia har suttit i fängelse tre månader för odling av marijuana för personligt bruk men hävdar att hans engagemang för marijuana inte har något att göra med det faktum att straffet hindrade honom att nå sin dröm - att bli astronaut hos NASA. Fa´n tro´t eftersom han, enligt artikeln, de närmaste 40 åren ska ägna sig åt det enda uppdraget att förhindra andra att lida på samma sätt som Kampia under samma förlegade förbudslagar.


Kampia lämnade NORML eftersom man inte kom överens om strategin för arbetet. Den dåvarande chefen för NORML ansåg inte att det var mödan värt att ägna sig åt politisk lobbying, vilket däremot Kampia gjorde. Kampia menar att arbetet för att förändra lagstiftningen genererar publicitet i media vilket i sin tur kan påverka allmänheten. Att dessutom ägna sig åt lobbyarbetet ger aktivisterna något att arbeta för. Kampia ser arbetet i triangelform bestående av exponering i media, förändrad lagstiftning och att skaffa fram pengar för arbetet.


Kampia tror att om tillräckligt många delstater går med på avkriminalisering eller lagstiftning för någon form av medicinsk marijuana så kommer den federala regeringen att ge med sig.


Inte helt oväntat röker Kampia marijuana själv.


Kampia berättar i artikeln om Peter Lewis, [som tillsammans med George Soros och John Sperling gett stora bidrag till den här sortens verksamhet] som Kampia mötte på en konferens i Albuquerque sommaren 2001. (Lewis var tidigare direktör för försäkringsbolaget Progressive Insurance Company.)


Vad Kampia då inte visste var att Lewis var på konferensen för att leta reda på någon som ville ansvara för hans "marijuanafilantropi". Kampia och Lewis kom uppenbarligen väl överens och Lewis erbjöd sig att inte bara ge omfattande finansiellt stöd till MPP utan också initiera ett stipendie-/bidragsprogram för att finansiera andra organisationer i USA som hade samma idéer som MPP, dvs krossa förbudspolitiken.


Har George Soros varit finansiellt involverad i MPP? Kampia säger i artikeln att han [Soros] var den främste bidragsgivaren under våra fyra första utvecklingsår. Därefter donerade han ingenting under en period. Förra året gav han 400 00 dollar till ett lagförslagsinitiativ i Massachusetts som fick stöd från MPP.


Vilka ekonomiska resurser har då Kampia & Co? Kampia säger att vi, som en rörelse (MPP, Drug Policy Alliance med flera) - den kollektiva anti-förbudbudgeten tror jag ligger på omkring 32 miljoner dollar (cirka 191 miljoner kronor).


MPP samarbetar också med Playboy, meddelar Kampia, bland i samband med ett party i Playboy Mansion i Los Angeles - en tillställning som drar in cirka 150 000 dollar (cirka 900 000 kronor) årligen och vi får vidare veta att sådana partyn innebär utmärkta tillfällen att mingla med celebriteter. Playboypartyn är bra för kortsiktig anskaffning av pengar och för långsiktigt kontaktskapande med celebriteter och finansiärer som dyker upp på partyt.


På fråga om legalisering av marijujana kommer att ske på federal nivå i USA tror Kampia att reformerna kommer att gå snabbare i Europa. Däremot tror han inte en sekund att man kommer att ändra inställning i länder som Thailand, Singapore, Malaysia eller Kina. I sådana kulturer stöder det politiska ledarskiktet och folket förbud, säger Kampia.


Vad tror då Kampia kommer att hända om det blir en demokratisk valseger i USA? Både Barack Obama och Hillary Clinton har sagt att de ska göra slut på DEA:s razzior [i medicinska marijuanakliniker].


Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0