2008 World Drug Report - Varning för herointsunami!


Så var det dags för en ny, omfattande rapport om narkotikasituationen i världen - 2008 World Drug Report - utgiven av UNODC (United Nations Office on Drugs and Crime). Rapporten presenterades av chefen för UNODC, Antonio Maria Costa, i New York i torsdags.


Rapporten visar att den relativt stabila narkotikasituationen i världen nu hotas på grund av en mycket kraftig ökning av odlingarna av opiumvallmo och koka i Afghanistan respektive Colombia. Ökad användning av narkotika i flera utvecklingsländer kan också komma att påverka utvecklingen i negativ riktning.


Av rapporten framgår att 1 av 20 i åldersgrupperna 15-64 år har prövat narkotika åtminstone en gång under de senaste tolv månaderna. Det man väljer att kalla "problematiska" missbrukare, definierade som missbrukare med ett allvarligt drogberoende, utgörs av 26 miljoner individer eller 0,6% av jordens vuxna befolkning


Tobak dödar fem miljoner människor per år, alkohol 2,5 miljoner och illegala droger cirka 200.000. Narkotikastatistik visar att narkotikaproblemet har reducerats dramatiskt under det senaste århundradet och att det har stabiliserats under de senaste tio åren, konstaterar Costa.


Afghanistan producerade en rekordskörd av opiumvallmo 2007 och den illegala produktionen av opium har nästan fördubblats sedan 2005. Beträffande Afghanistan sker cirka 80 procent av produktionen i landets fem södra provinser där läget är mycket instabilt.


UNODC varnar för en "herointsunami" i Europa där man redan nu noterar lägre priser på heroin.


Samma mönster gäller Colombia, konstaterar UNODC, där odlingen av koka ökade med en fjärdedel, eller 27% för att vara exakt, år 2007. Också här är produktionen starkt koncentrerad till tio områden som står för nästan hälften av all produktion av kokain (288 ton) och för en tredjedel av odlingarna av koka (35 000 hektar).


Beträffande cannabis konstaterar UNODC att marknaden är stabil och till och med något på nedåtgående. Afghanistan har blivit en framträdande producent av hasch och är kanske till och med en större producent än Marocko. Dagens cannabisprodukter blir allt starkare. I USA nästan fördubblades THC-halten i cannabis mellan 1996 och 2006.


I rapporten påtalas också riskerna för ökad användning av narkotika i utvecklingsländerna även om det problemet i dagsläget "bara" är koncentrerat till en handfull länder.


Den mycket omfattande rapporten från UNODC är det mest uppdaterade materialet om den globala drogsituationen som överhuvudtaget existerar och rekommenderas till läsning för den verkligt intresserade. Flera svenska journalister med bristande kunskaper i ämnet rekommenderas särskilt att ta del av rapporten.


Du hittar hela rapporten här.


Via UNODC kan du också lyssna till korta, nyinspelade intervjuer med anledning av utgivningen av rapporten enligt följande:


UNODC Executive Director Antonio Maria Costa explains to Preeta Bannerjee why the world drug containment is under threat (Längd: 4:41 -  Download)


Research Expert Thomas Pietchmann speaks to Preeta Bannerjee:
Overview of 2008 World Drug Report (Längd:  4:00 -
Download)


100 Years of International Drug Control:
The 1909 Shanghai Convetion (Längd: 2:51-
Download)

Achievements in the past century  (Längd: 2:02 - Download)

Outlook for the future (Längd: 1:28 - Download)


Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0