Välkommen till SBI (Swedish Bureau of Investigation)

SBI
   Swedish Bureu of Investigation

Till skillnad från den förre rikspolischefen och den förre justitieministern har den nuvarande justitieministern, Beatrice Ask, hitintills inte ansett att det finns behov av att inrätta en svensk motsvarighet till FBI.


I ett uttalande idag, återgivet av SVT, säger statsminister Fredrik Reinfeldt att det är anmärkningsvärt när kriminaliteten slår till på ett sätt som påverkar människors vardag. Regeringen har dock inga planer på särskilda åtgärder på grund av rånet. Det får i så fall komma som signal från polismyndigheterna, säger statsministern enligt SVT.


Ja, nog är rånet i Göteborg anmärkningsvärt, men inte bara för att det påverkar människors vardag. Det rån som idag genomfördes i Göteborg innehåller också andra 'anmärkningsvärda' ingredienser: Ett spektakulärt upplägg med ett stort antal kriminella inblandade, utbrända fordon, utplacerade bomber, 'spanska ryttare' och inte minst allvarligt - förövarna drar sig inte för att försöka angripa och försvåra polisens arbete genom att placera ut vad som under eftermiddagen visade sig vara bombattrapper.


Även om något liknande inte hänt i Göteborg tidigare har vi på andra håll i Sverige sett exempel på spektakulära rån (bland annat Botkyrka), hot mot representanter för rättsvårdande myndigheter och också attentat mot sådana representanter (senast i Trollhättan mot åklagaren i målet mot Wolfpack).


Att tänka fritt är stort, sägs det. Att tänka friare är större! Jag har länge menat och menar fortfarande att det är hög tid att regeringen får signaler om att arbetet mot den grova organiserade brottsligheten kräver kraftfulla, kompletterande åtgärder och att dessa bör ske inom ramen för ett svenskt FBI - SBI (Swedish Bureau of Investigation) -  en kraftfull organisation med mandat att arbeta över hela landet, och genom överenskommelser internationellt, mot den grova organiserade brottsligheten.


Att bekämpa grov organiserad brottslighet handlar primärt om politisk vilja att verkligen försöka utrota den sortens brottslighet. "Det går inte", säger någon. Det är klart att det går! Ett i enighet fattat politiskt beslut, kvalificerade operativa experter under ledning av kunniga poliser (inga jurister på de operativa ledningsfunktionerna) och adekvat finansiering utgör grundstenarna i SBI-bygget.


Förlägg högkvarteret för svenska SBI till Göteborg eller Stockholm, med operativa avdelningar förlagda till Malmö, Göteborg/Stockholm och Umeå.


Svenska SBI ska ha ett nära samarbete med Rikskriminalpolisen, Tullverket, Kustbevakningen och Säpo, men huvudansvaret för bekämpning av den grova organiserade brottsligheten med aktivitet i olika delar av landet och internationellt förs över till SBI.


Rikskriminalpolisen bantas och tilldelas mer specifika arbetsuppgifter. Rikskriminalpolisen kan vid behov komplettera SBI:s arbete men ska i övrigt utgöra mer av en kompetens- och resursförstärkning till lokala polismyndigheter. En stor del av personalen vid nuvarande Rikskrim förs över till SBI i Göteborg/Stockholm (beroende på var högkvarteret förläggs) och den nuvarande nationella insatsstyrkan förstärks med ytterligare operativ polispersonal för att möjliggöra placeringar vid och snabba utryckningar från SBI:s högkvarter eller från de övriga avdelningarna. Finanspolisen och Ekobrottsmyndigheten flyttas över till SBI.


Ökad rekrytering av såväl polisiära som civila specialister med sinne för 'nytänkande' krävs för att tillföra nya kunskaper och metoder, utveckla en effektivare KUT-verksamhet, effektivare källdrivning och infiltratörverksamhet och ett effektivare databaserat underrättelse- och analyssystem.


Hos SBI inrättas en kvalificerad avdelning med ett stort antal toppkvalificerade internetspanare med dygnet-runt-jour liksom en enhet med avancerad språkkompetens. En enhet inom SBI ansvarar för att se till att beslutat förverkande av vinning av brott blir extremt effektivt.


All personal i ledningsfunktioner ska ha polisiär utbildning och erfarenhet av kvalificerat operativt ledarskap. SBI ska självklart också ha tillgång till poliser med adekvat juristutbildning och andra jurister. Den specialutbildning som kan komma ifråga för 'agenter' med speciella uppdrag genomförs inom ramen för SBI:s verksamhet och i nära samarbete med nationella och, vid behov, internationella specialister.


Till SBI knyts det antal åklagare med specialistkompetens som behövs för SBI:s verksamhet och också garantier för kontinuerlig fortbildning i den takt som krävs.


All personal inom SBI kommer inte att vara poliser. Personal kan också rekryteras utifrån meriter och lämplighet för respektive uppgift.


För återkoppling till de politiska beslutsfattarna inrättas SBI-rådet bestående av medlemmar från samtliga partier representerade i riksdagen. I gruppen ingår också justitieministern, rikspolischefen, riksåklagaren och generaldirektören för Tullverket. Gruppen sammanträder en gång i månaden men också vid andra tidpunkter om behovet är påkallat.


För ett effektivt SBI krävs utökade finansiella resurser som ger möjlighet till inköp av snabba transportmöjligheter - helikoptrar och flygplan som med mycket kort varsel kan föra nödvändig utrustning, insatsledare, poliser, forensiker, hundar mm till aktuella brottsplatser. "Fara i dröjsmål" utgör ledmotivet. Helikoptrar och flygplan ska finnas tillgängliga dygnet runt i nära anslutning till den personal som har operativ jour. Behovet av hundar för olika uppgifter ska tillgodoses inom ramen för SBI:s verksamhet och vara placerade vid SBI.


SBI har en dygnet-runt-jour tillgänglig för pressen liksom en tipstelefon bemannad dygnet runt och en webbplats på Internet som tack vare ständig uppdatering och snabb information blir en viktig kontaktpunkt för allmänheten.


Välkommen till SBI!


Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0