Utredningsförslag till en lag om förbud mot könsdiskriminerande reklam

En ny lag ska förbjuda kommersiell reklam med könsdiskriminerande utformning. Det föreslår den särskilde utredaren Eva-Maria Svensson som i dag överlämnade betänkandet Könsdiskriminerande reklam - kränkande utformning av kommersiella meddelanden (SOU 2008:5) till integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni.

Utredningen om könsdiskriminerande reklam har haft i uppdrag att kartlägga utvecklingen och omfattningen av könsdiskriminerande reklam i Sverige och lämna förslag till hur lagstiftning mot sådan reklam skulle kunna utformas samt redovisa för- och nackdelar med dessa förslag. I uppdraget har också ingått att beakta andra möjligheter att komma till rätta med könsdiskriminerande reklam, till exempel genom näringslivets egna självreglerande organ.

Enligt kommittédirektiven till utredningen råder en bred enighet om att könsdiskriminerande reklam är problematisk och icke-önskvärd. Den tekniska utvecklingen de senaste tio åren har på ett radikalt sätt förändrat förutsättningarna för kommersiella budskap. Detta har stor betydelse för kvantitet, tillgänglighet och spridning av könsdiskriminerande reklam i vår vardag.

Enligt utredningens lagförslag förbjuds reklam med en könsdiskriminerande utformning. I lagen definieras detta som en skildring av könsegenskaper eller könsroller vilken allmänt sett uppfattas som kränkande för kvinnor eller män. Lagen föreslås bli tillämplig på reklammeddelande som är ägnat att främja ett kommersiellt syfte i näringsverksamhet.

Utredningen föreslår att Konsumentombudsmannen ska utöva tillsyn  över att lagen följs och vara ensam berättigad att föra talan eller meddela föreläggande om förbud för näringsidkare att fortsätta använda reklam som strider mot formkraven.

Utredningen föreslår att lagen träder i kraft den 1 januari 2009.


Läs också:

Könsdiskriminerande reklam - kränkande utformning av kommersiella meddelanden (SOU 2008:5)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0