Tullkatastrofen

Så har den då kommit - den så kallade 'Kostymgruppens' utredning om Tullverkets framtida verksamhet - ett föga imponerande alster som erbjuder kriminella av olika slag ökade möjligheter till effektivt arbete då Tullverket avskedar personal, avvecklar tullen på tolv orter och sätter sin tilltro till att en redan hårt belastad polis ska ta över en del av ansvaret för kontroll, underrättelse och spaning i "en ny funktion."


Rapportförfattarna förefaller inte ha haft några större operativa insikter att döma av de föreslagna åtgärderna. De är också intressant att notera att brottsbekämpande verksamhet hamnar sist bland de förslag som föreslås för "att ytterligare förbättra och effektivisera Tullverkets uppbördshantering, servicen till näringslivet samt den brottsbekämpande verksamheten.


Tullverket meddelar följande

Arbetsgruppen avseende ekonomi har idag överlämnat sin rapport till generaltulldirektör Karin Starrin. Rapporten innehåller förslag till åtgärder som ska effektivisera och utveckla Tullverkets verksamhet för att med en budget i balans nå myndighetens övergripande mål för år 2012. Förslagen innebär att antalet anställda minskas med cirka 300 personer. Av dessa beräknas cirka 130 personer anta erbjudande om pensionsersättning, gå i pension eller sluta av andra skäl. Det innebär att cirka 170 personer föreslås sägas upp, bland annat som följd av att fast tullnärvaro avvecklas på tolv orter.


I Tullverkets uppgift som myndighet ligger att organisera sig på ett sätt som skapar förutsättningar för en effektiv verksamhet. De åtgärder som arbetsgruppen föreslår ska ge förutsättningar att ytterligare förbättra och effektivisera Tullverkets uppbördshantering, servicen till näringslivet samt den brottsbekämpande verksamheten.


Effektiv styrning och samordning av operativ verksamhet

Att kärnverksamheten effektiv handel och brottsbekämpning finns inom samma myndighet ska utnyttjas i den fortsatta utvecklingen av verksamheten. Styrning, prioritering och samordning av den förebyggande, kontrollerande och brottsbekämpande verksamheten föreslås ske nationellt, för att öka effektiviteten i arbetet.


Med en styrning och samordning av den operativa verksamheten på nationell nivå, kan vi integrera Tullverkets underrättelse- och riskanalysverksamhet. Då ökar vi vår förmåga att välja ut rätt objekt för kontroll, samtidigt som kontrollerna orsakar så liten störning som möjligt i det legala varuflödet, säger överdirektör Ted Stahl, som lett utredningsarbetet.


Effektivare brottsbekämpning i Norrland

För att prestera bättre resultat i det brottsbekämpande arbetet i Norrland föreslås att en ny funktion byggs upp för kontroll, underrättelse och spaning i Norrland. Funktionen ska - i samverkan med Polisen och Kustbevakningen - stärka förmågan till underrättelsestyrda och målinriktade tullkontrollaktioner i norra Sverige. Funktionen samlokaliseras enligt förslaget med polisens Kriminalunderrättelsetjänst (KUT). I samverkan med Polisen ska funktionen samordna underlag för tullkontroll, husrannsakan och andra operativa insatser som faller inom Tullverkets uppdrag. Funktionen föreslås också genomföra operativa insatser tillsammans med Polisen och Kustbevakningen.


Du kan läsa rapporten här.


Kommentarer följer.


Torgny Peterson


Kommentarer
Postat av: Olle Felten

Tullens omorganisation

Jag kan ha en viss symapti med att man sparar in på statsapparatens byråkratiska och ologiska administrativa resurser. Det krävs utan tvekan en uppstriktad rationalisering inom denna sektor.

När man läser utredningen om tullverkets omorganisation, jag kan rekkommendera det till de som inte gjort det, så börjar man undra vad det är för kompetensmix i tullens ledning. Tullens omorganisation, åtminstone om den föreslagna utredningen tillåts ligga till grund för en sådan, kommer att göra allt annat än att rationalisera verksamheten.

I detta inlägg kommenterar jag några av de övergripande problemen med utredningen. Detaljerna tycker jag kan lämnas därhän så länge, även om de cokså är synnerligen anmärkningsvärda i många fall.

Dels sätter man upp en målbild i form av något som kallas "Vision 2012", som bland annat innebär att man skall öka trycket inom brottsbekämpningen. Samtidigt skall man säga upp 127 av de personer som sysslar med just brottsbekämpningen. Förklara hur det går ihop, kära tullverk!

Den administrativa delen skall minskas med 3 (tre!) personer,
varav en städare i Happaranda....

En av motiveringarna till att man skall börja med att säga upp folk och locka ut människor i förtidspension, är att man vill börja rekrytera ny personal redan 2009. Det framgår av utredningen, sidan 15 2st:

"Genom att koncentrera nedskärningarna till 2008 skapas utrymme för rekryteringar från och med 2009, som ett led i åtgärderna för att nå visionen."

Hej o hå med farbror Ted....

Citatet talar väl ganska bra för sig själv. Logik verkar inte finnas med i Tulledningens ordlista.

En annan sak som det talats tyst om hitintills är omflyttningen av arbetsuppgifter som kommer att ske i stor skala mellan de som sägs upp inom gränsskyddet (=brottsbekämpningen) och de som blir kvar inom "Effektiv handel". Enligt utredningen skall personal som idag finns inom avdelningen Effektiv Handel och sysslar med så kallad kvalitetssäkring ta över de arbetsuppgifter som de uppsagda lämnar efter sig. Detta är en av de mest häpnadsväckande krumbukter som utredningen lyckas prestera. Se sidan 21 5:e stycket:

"De effektiviserade kvalitetssäkringsmetoderna frigör resurser inom Effektiv handel. Dessa resurser ska utnyttjas för att möta effekterna av minskad personalnumerär och för att utveckla verksamehten. Detsamma gäller för det övriga effektiviseringsarbete som pågår inom Effektiv handel."

Man konstaterar i detta stycke att arbetsbrist kommer att uppstå i ganska stor omfattning bland kvalitetssäkrarna. Men istället för att säga upp de personer som idag sysslar med dessa arbetsuppgifter, så säger man upp de som jobbar med brottsbekämpningen. Det får till följd att man måste omskola kvalitetssäkrarna till brottsbekämpare. Men hallå, vad tänker man på??

Man pratar om att få en budget i balans ena sekunden och i nästa skapa en omflyttningskarusell som dels kostar enorma summor att genomföra (utan att ens ha utrett följderna) och dels skapar en kraftig effektivitetsminskning och ett allvarligt verksamhetstapp.

Man kan också undra om fackföreningen kommer att acceptera en sådan ordning. Det förefaller att vara en i alla avseenden regel- och moralvidrig ordning att starta en sådan kostnadskarusell.

Detta är ett litet axplock bland de, minst sagt, underliga turerna i utredningen.
Man kosntaterar lätt när man börjar räkna på vad förslagen kommer att resultera i, att man inte kommer att nå de ekonomiska mål man påstår sig ha. dessutom kommer man att få en rent kontraproduktiv effekt i form av kraftigt minskad effektivitet inom framför allt brottsbekämpningen.

Efter detta, och mycket annat, undrar man vad syftet egentligen är? Det kan helt klart inte vara att skapa ett effektivare tullverk.

2008-02-04 @ 15:16:49

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0