Rikskrim ökar insatserna mot kokainsmuggling

Missbruket av kokain ökar kraftigt, särskilt bland ungdomar i storstäderna. Det framgår av en rapport om drogsituationen i Sverige som Rikskriminalpolisen sammanställt i samarbete med Tullverket.


Polisen, tullen och flera andra myndigheter ser tydliga tecken på att kokainmissbruket ökar. Polisens underrättelserapporter visar att tillgången har ökat. Det bekräftas av kraftigt sjunkande priser på kokain.


Kokainet är inte längre enbart en innedrog, utan blir vanligare bland ungdomar i förorten. Det har blivit billigare och därmed attraktivt för flera
, säger Thord Modin, chef för kriminalunderrättelsetjänsten på Rikskriminalpolisen.

Beställs på internet
Kokainet smugglas till Sverige genom Europa, antingen direkt från Sydamerika där kokainet produceras, eller via Västafrika. Mindre mängder kokain når också fram via postförsändelser som beställts på internet.


I Rikskriminalpolisens och Tullverkets rapport kan man läsa om den tilltagande internethandeln med såväl droger som narkotikaklassade läkemedel och hormonpreparat. Handeln är okontrollerad och de brottsbekämpande myndigheterna har inte tillräcklig kunskap om problemet, enligt rapporten.

Planerar insatser
Internethandel är ett växande problem. Vi har avsatt personal som ska arbeta mot utvecklingen och planerar en insats mot droghandeln på internet, säger Thord Modin.


Rikskriminalpolisen planerar också särskilda insatser mot kokainsmugglingen. Inom kort ska man dessutom utöka den nationella underrättelsetjänsten med nya sambandsmän från flera andra myndigheter.

Rikskriminalpolisens och Tullverkets rapport, Den illegala drogsituationen i Sverige 2007, som är en sammanställning av situationen utifrån preparat, illegal handel, missbrukstrender och förslag till åtgärder, kan du läsa här.

Sammanställningen bygger på statistik från 2005-2006 och underrättelser från 2005-2007.


Kommentarer
Postat av: Lelle

Hej! Hur är det med bruket av kokain, går det upp i samma takt? Tack för en intresant blogg!

MVH Lelle

2008-01-19 @ 18:50:31
Postat av: Torgny Peterson

Ökat inflöde och lägre priser har resulterat i ökad användning.

2008-01-20 @ 07:17:24

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0