Kriminalitet i Norge

Nu finns uppgifter från den norska polisen om lagbrott under år 2007 tillgängliga. Statistiken visar på en minskning av anmälda brott med 3,1 procent. För perioden 2003-2007 ligger nedgången totalt på 12 procent. Vinningskriminaliteten nationellt visar en jämn nedgång över tid.

  

Färre stölder från bostäder och ur bilar

Nedgången i vinningskriminaliteten gäller speciellt stölder. Cykelstölder, stölder ur bilar, i villor, lägenheter och affärer visar alla en kraftig tillbakagång. Beträffande stölder i villor, lägenheter och fordon har antalet sådana brott minskat med 50 procent de senaste tio åren. Det finns anledning att tro, säger man från norsk polis, att det handlar om en reell minskning

Ökning av grova stölder på offentlig plats

Antalet stölder från personer på offentlig plats har ökat kraftigt sedan mitten av 1990-talet. Polisen noterar en sådan utveckling på flera platser i landet, men det utgör en speciell utmaning för polisen i Oslo. Nära sju av tio anmälningar om stöld från person på offentlig plats kommer från Oslo under år 2007.

Flera anmälningar om våldtäkt

Under de senaste åren har ett stadigt ökande antal våldtäkter registrerats. År 2007 anmäldes 900 våldtäkter, vilket är 200 fler än för fem år sedan. Ökningen beror delvis på ett större antal anmälda våldtäkter i storstäderna, speciellt i Oslo. Att våldtäkt är ett allvarligt brott, i kombination med utvecklingen den senaste tiden, gör att problemet kräver speciell uppmärksamhet.

Narkotika

Antalet anmälningar för det totala antalet narkotikabrott har legat på samma nivå under perioden 2003-2005. 2006 skedde en relativt stor ökning medan uppgifterna från 2007 visar på en minskning med 5,6 procent. Siffrorna för antalet anmälda narkotikabrott är i dag 4,3 procent högre än 2003.

Uppklarningsprocent och handläggningstid

Den genomsnittliga uppklarningsprocenten för begångna brott 2007 ligger på 36,5 procent och handläggningstiden på 115 dagar, vilket anses vara ett tillfredsställande resultat.


Oslo polisdistrikt stod under 2007 för en fjärdedel av den anmälda kriminaliteten.


De statistiska uppgifterna är baserade på polisens STRASAK-register (straffesaksregister), som inte utgör den officiella statistiken. Den publiceras av Statistisk sentralbyrå.


Läs också:

Kommenterte STRASAK-tall for 2007


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0