Avgå Brunstrom!

Tänk dig att den svenske rikspolischefen skulle föreslå Rikspolisstyrelsen att Rikspolissstyrelsen skulle ansöka om medlemskap i en legaliseringsrörelse. Tänk dig vidare att samme rikspolischef skriver ett 31-sidigt dokument med hänvisning till vad förespråkare för att förbudet mot användning av narkotika ska undanröjas har sagt i diverse tidningar. Tänk dig att samme rikspolischef sedan kryddar det hela med ett 70-tal referenser till ett antal uttalanden som mer eller mindre uttalat ifrågasätter en restriktiv narkotikapolitik. Tänk dig vidare att den svenske rikspolischefen inte gör någon analys av konsekvenserna av en legalisering.


Tänk dig slutligen att den svenske rikspolischefen i sitt opus sedan meddela att Om narkotikapolitiken i framtiden ska vara pragmatisk och inte moralistisk, baserad på etik och inte dogmer, då måste den nuvarande förbudsinställningen elimineras, eftersom den både är ogenomförbar och omoralisk, och ersättas med enhetligt evidensbaserat system (som tydligt inkluderar tobak och alkohol) i syfte att minimera skador för samhället. En sådan strategi leder oundvikligen till legalisering och reglering av alla droger. Som krydda på verket uppmanar han sedan Rikspolisstyrelsens styrelse att ansöka om medlemskap i legaliseringsrörelsen.


Skulle detta kunna inträffa i Sverige? NOT bloody likely?


Skulle det kunna inträffa någon annanstans? Till exempel i Wales? Bloody likely! Och inte nog med det - det har inträffat.


Det handlar om den frifräsande polischefen vid North Wales Police, Richard Brunstrom, som säger exakt det som återges i citatet ovan i den skrivelse han producerat, I slutet av förra året lämnade Brunstrom ett förslag, Drugs policy - a radical look ahead om den framtida narkotikapolitiken. Förslaget, som du kan läsa här, har nu avvisats av den brittiska regeringen.


I en av hans fyra rekommendationer föreslår Brunstrom dessutom att Myndigheten söker medlemskap hos Transform Drug Policy Foundation som kämpar för att avskaffa förbudspolitiken och ersätta den med ett lagligt system för reglering och kontroll.


Jag hade det tvivelaktiga nöjet att vara inbjuden för att tala tillsammans med Brunstrom vid en konferens i Wales för några år sedan och insåg redan då att det var en man med många åsikter men ringa kunskap för att underbygga åsikterna. Efter att ha läst hans nuvarande inlaga består och förstärks intrycket.


Brunstroms alster har redan utsatts för omfattande kritiska synpunkter och har, som jag ser det, inte ett uns chans att accepteras av en församling som besitter någorlunda kunskaper om narkotikahanteringens villkor och konsekvenser, och kritiken har inte låtit vänta på sig.


En talesperson för ACPO (The Association of Chief Police Officers) säger till walesiska media att Brunstroms synpunkter är ett råd av förtvivlan, och fortsätter, ACPO anser inte att The Misuse of Drugs Act ska avskaffas eller att droger ska legaliseras.


Brunstroms synpunkter kritiseras också av bland annat oppositionens 'skuggminister' för inrikes frågor, David Davis och flera frivilligorganisationer och föräldrar till ungdomar som avlidit av narkotika.


Av helt andra skäl prisades Brunstroms synpunkter av chefen för Transform Drug Policy Foundation som nu förväntar sig stöd för legalisering av narkotika från en av landets polischefer.


I BBC:s radioprogram Today (BBC Radio 4) den 1 januari sa den famöse att alla droger bör legaliseras och inte nog med det, den här okunnige polischefen hävdar också att ecstasy är en  anmärkningsvärt säker drog, mycket säkrare än aspirin. Den [ecstasy] är mycket mer ofarlig än tobak eller alkohol.


Brunstrom anser att den nuvarande förbudsregimen inte fungerar. Han tycker att det är inkonsekvent att alkohol och tobak är tillåtna droger medan ecstasy som, enligt honom, är ofarligare än tobak och alkohol är förbjudet. Brunstrom gör här samma misstag som många andra förespråkare för legalisering. Det är idag helt utsiktslöst att kriminalisera bruket av alkohol och tobak, som båda har varit legala produkter under mycket lång tid. En sådan kriminalisering har inget stöd hos allmänheten. När det gäller narkotika finns det däremot ett mycket omfattande stöd för en fortsatt restriktiv hållning oavsett vad Brunstrom och hans legliseringssympatisörer anser.


Som den högste polisäre representanten i Norra Wales för att upprätthålla gällande narkotikalagstiftning är det fullkomligt oacceptabelt att han, med de kunskaper som idag finns om narkotikans skadeverkningar propagerar för en legalisering av narkotika.


Du kan lyssna på BBC-intervjun med Brunstrom här.


Läs också:

It's time for chief constable Richard Brunstrom to quit


Torgny Peterson


Kommentarer
Postat av: Lisa

Jag blir lite rädd när jag läser det du skriver om Brunstrom.Undrar hur det påverkar Sverige?
Det känns skönt att du Torgny skriver om sånt som sker och sägs som jag annars skulle gå miste om.
Jätte bra blogg!
Följer med spänning varje vecka!

2008-01-02 @ 10:48:44
Postat av: Torgny Peterson

Jag bockar och tackar.

2008-01-02 @ 10:56:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0