Vietnameser bakom cannabisodlingar i Norge

image273


Jag har tidigare rapporterat om omfattande inblandning av vietnameser i flera av de cannabisodlingar som avslöjats av brittisk polis.


Efter att polisen i Norge nu avslöjat flera cannabisodlingar i landet och bland annat häktat sju personer från Vietnam och en från Polen finns det fog för antagandet att vietnamesiska cannabisintressen redan  finns etablerade i Skandinavien.


Att utvecklingen oroar framgår av det faktum att norska Kripos bjuder in polisdistrikten till ett möte om cannabisodlingarna i mars för att där diskutera det fortsatta arbetet mot cannabisodlingarna.


Kripos meddelar att man har ett nationellt underrättelseansvar för narkotikaärenden och att man sedan januari engagerat sig i underrättelsearbete kring haschärendena. Vi tittar på vilka kopplingar det finns mellan de olika ärendena, vilka kopplingar det finns till utlandet och vilka personer och nätverk som ligger bakom, säger chefen för Kripos taktiska underrättelseavdelning, Atle Roll-Matthiesen.


Underrättelsearbetet handlar om att samla in information och bearbeta den för användning i den fortsatta arbetet. Informationen används också för att få ett bra underlag för att kunna lämna rekommendationer om det fortsatta arbetet. Det är ett omfattande material som ska gås igenom och eftersom ärendena är under utredning tillkommer det ständigt ny information som ska behandlas, säger Roll-Matthiesen.


Det finns flera ärenden där Kripos noterar en koppling. Det gäller bland annat de inblandades etnicitet, hur odlingarna är byggda, driften och organisationen. Det finns också kopplingar till utlandet. Eftersom utredningarna pågår är vi försiktiga med att gå in på några detaljer. Det är också för tidigt att säga om det handlar om ett eller flera nätverk och vem som ligger bakom och om de eventuellt också är inblandade i annan kriminell verksamhet, säger Roll-Matthiesen.


Kripos har kontakt med de aktuella polisdistrikten och inhämtar också internationell information från länder med liknande ärenden.


Vi kommer nu att bjuda in polisdistrikten till ett möte i början av mars för att diskutera hur utredningarna ska hanteras framåt, säger Roll-Matthiesen.


Enligt Roll-Matthiesen är det för tidigt att dra några slutsatser om resultaten av ett sådant möte. Han säger att det kan sluta med att dagens arbetsfördelning fortsätter och där Kripos bara är engagerat i underrättelsearbetet. Det kan bli fortsatt lokalt utredningsansvar med en samordning av informationen centralt eller att utredningen centraliseras, t ex till ett av de berörda polisdistrikten.


Hittills har ett tjugotal odlingar avslöjats - dels genom tips från allmänheten efter rapportering i media, dels till följd av polisdistriktens arbete.


Alla beslag ska analyseras och jag vill inte spekulera i vilken marknad narkotikan är avsedd för eller värdet på den. Vi har mycket information som ska bearbetas och det kan bli fler ärenden, avslutar Atle Roll-Matthiesen.


Läs också:

Obligatorisk läsning: Cannabisrapporten - En kartläggning av distributionen, nätverken och individerna som också innehåller information om Norge.


Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0