Stort polistillslag mot organiserad brottslighet
Svensk polis och andra myndigheter har i samarbete med finsk polis genomfört ett lyckat tillslag mot den organiserade brottsligheten. Om dagens operation, som hittills resulterat i gripanden av åtta personer i Norrbotten och två i Finland meddelar Polismyndigheten i Norrbotten följande:
Tidigt i morse genomförde polisen ett stort tillslag mot personer som smugglat finsk röd diesel till Sverige och sålt den vidare till privatpersoner och företag.
Åtta personer greps på olika platser i Norrbotten. Personerna är hemmahörande i Överkalix och Luleå. Dessutom har två personer gripits i Finland. Det finns kopplingar till yrkeskriminella kretsar bland dem som gripits.
Personerna är misstänkta för skattebrott på flera miljoner kronor. Införsel av röd finsk diesel till Sverige ifrån Finland har pågått under många år. Beräkningar visar att det förs in mellan 25-35.000 kubikmeter olja i Sverige utan att erlägga avgifter. Den undandragna skatten beräknas ligga på mellan 131 - 157 miljoner kronor.
Under hösten 2007 har poliser från de fyra nordligaste länen, rikskriminalpolisen, svensk och finsk tull samt finsk polis arbetat med en gemensam aktion. Inriktningen har varit att granska organiserad och systemhotande brottslighet.
Kopplingar till Hells Angels
En motorcykelklubb i Luleå - som är underavdelning till Hells Angels Eastside Stockholm - har varit föremål för granskning. Polisen konstaterar att deras huvudsakliga näringsverksamhet varit att transportera röd finsk diesel från Finland till Sverige och sälja den vidare till företag och privatpersoner i Norr- och Västerbotten.
Under arbetets gång har även framkommit att andra personer än dem som är knutna till motorcykelklubben fört över stora mängder röd finsk diesel till Sverige och sålt den på motsvarande sätt. Polisen har kartlagt nätverk och privatpersoner. Införseln har varit av stor omfattning och ett stort antal köpare finns dokumenterade.
Genom denna verksamhet har konkurrensregler och undandragna avgifter och skatter åsidosatts. Varje köpare har på så sätt indirekt (med eller utan vetskap) bidragit till att stödja kriminell verksamhet.
Säkra bevis och frihetsberöva
Syftet med dagens tillslag har varit att frihetsberöva och säkra bevis. I det samarbete som skett med finsk tull och polis har även tillslag skett i Finland. Syftet har varit att frihetsberöva de personer som säljer den röda diesel. Misstankarna gäller grova skattebedrägerier.
Misstankarna består i följande:
* Olovlig förflyttning av punktskattepliktiga varor
* Olovlig befattning med punktskattepliktiga varor
* Medhjälp till dessa brott
* Ekonomisk brottslighet bestående i grova skattebrott, bokföringsbrott samt försvårande av
skattekontroll.
Fler gripanden kan inte uteslutas. De personer som är aktuella är mellan 20-50 år gamla, samtliga boende i Norrbotten.
Polisens inriktning av operationen har varit mot de personer som yrkesmässigt smugglat in röd diesel. De privatpersoner som för eget bruk fört in bränsle har inte varit föremål för Polisens granskning inom denna operation.
Fakta om operationen
Utifrån en underrättelserapport från kriminalunderrättelsetjänsten beslutade den regionala operativa ledningsgruppen i norra regionen under 2007 om en insats mot införsel av röd brännolja från Finland till Sverige. Ärendet föredrogs därefter för Operativa rådet som beslutade om särskilda medel för insatsen. Det innebar att ärendet blev ett prioriterat nationellt ärende. Insatsen fick namnet Operation Gränsland.
Den regionala operativa ledningsgruppen i norra samverkansområdet består av representanter från polismyndigheterna i Norrbottens, Västerbottens, Jämtlands och Västernorrlands län samt åklagare från Internationella Åklagarkammaren. Ordföranden i den regionala operativa ledningsgruppen finns representerad i Operativa rådet.
Operation Gränsland har letts av särskilda polisiära insatsledare samt åklagare från Internationella åklagarkammaren. Vid insatsen har ett stort antal poliser medverkat från Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Västernorrland samt personal från Rikskriminalpolisen. Dessutom har utredare från Skattebrottsenheten, punktskatterevisorer från Skatteverket och personal från Tullen deltagit. Operationen har bedrivits i nära samarbete med finsk polis och finsk tull.
I ärendet förekommer dessutom inslag av systemhotande brottslighet och i detta fall hot mot företrädare för rättsväsendet. Bland de personer som misstänks för att ha infört och sålt den finländska röda brännoljan förekommer personer från den så kallade 100-listan, även kallat projekt Alcatraz.
Operativa rådet
Operativa rådet är det samarbetsorgan som utgör navet i Polisens kraftsamlig mot den grova och organiserade brottsligheten. Rådet leds av rikskriminalchefen och består i övrigt av representanter för Sveriges polismyndigheter, Skatteverket, Åklagarmyndigheten, Ekobrottsmyndigheten, Tullverket och Säkerhetspolisen.
Till rådets uppgifter hör att tillsätta nationella aktionsgrupper för prioriterade insatser mot kriminella grupperingar. Rådet beslutar om bemanning och resurser till de nationella aktionsgrupperna som ska lösa klart definierade uppgifter under en begränsad tid.
100-listan
Projekt Alcatraz har initierats av Operativa rådet och innebär identifiering av landets mest kriminellt aktiva personer med avseende på grov och organiserad brottslighet samt systemhotande brottslighet.
Personerna på listan identifieras och väljs ut enligt särskilda kriterier som inte närmare kan anges här men, de personer som finns med anses på goda grunder vara starkt involverade i handel med narkotika och andra droger, hot, beskyddarverksamhet, prostitution, penningtvätt, människohandel och inte minst systemhotande brottslighet med mera.
Personerna på listan är på olika sätt föremål för särskild uppmärksamhet från bl.a. polisens sida. På vilket sätt eller vilka åtgärder som företas kan inte utan att skada verksamheten offentliggöras här. Namnen är inte offentliga. Listan som upptar cirka 100 namn revideras ständigt och tillförs nya namn.
Sedan Alcatraz inleddes 2006 har cirka 40 personer lagförts för bland annat grova narkotika-, grova vålds-, egendoms- samt vapenbrott.