Regeringens nya ANT-sekretariat är tillsatt

Regeringens nya ANT-sekretariat är tillsatt och inledde sitt arbete den 1 februari. Det innebär ett långsiktigt strategiskt arbete med syfte att etablera en permanent struktur för det förebyggande arbetet inom områdena alkohol, narkotika, tobak och dopning.

I budgetpropositionen för 2007 (prop. 2006/07:1) slog regeringen fast att det är angeläget att etablera en långsiktig struktur för det alkohol- och narkotikaförebyggande arbetet. Som ett led i detta arbete beslutade regeringen den 18 oktober att det inom Regeringskansliet ska inrättas en samordningsfunktion för regeringens alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobaksförebyggande politik. Denna funktion ska bestå dels av en interdepartemental arbetsgrupp för samordning av alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken, dels av ett sekretariat. Den interdepartementala arbetsgruppen benämns SAMANT (S 2007:E) och sekretariatet benämns ANT-sekretariatet.

ANT-sekretariatet har redan påbörjat planeringen av ett antal aktiviteter och arrangemang, däribland:

- en nationell uppstartskonferens våren 2008

- en serie hearings/dialogseminarier med representanter för kommuner, län samt den ideella sektorn

- åtgärdsprogram för regeringens samtliga insatser inom områdena alkohol, narkotika, tobak och dopning

- etablerandet av nya samarbetsstrukturer mellan enheter och departement inom regeringskansliet, däribland den interdepartementala arbetsgruppen SAMANT

- föreberedelser inför arbetet med regeringens råd för alkohol, narkotika, dopning och tobaksfrågor

ANT-sekretariatet kommer att bestå av sammanlagt fyra personer och ledas av kanslirådet Martin Färnsten, som närmast kommer från uppdraget som kanslichef på Kompetensstegen - en statlig kommitté med uppgift att stödja kvalitets- och kompetensutveckling inom äldreomsorgen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0