Rapport med intervjuer av barn utsatta för trafficking

Svante Weyler har presenterar rapport med intervjuer av barn utsatta för trafficking

WGCC-arbetsgruppen för samarbete omkring utsatta barn - under Östersjöstaternas råd presenterar The Frail Chain - Support for Child Victims of Trafficking in the Baltic Sea Region.

Svante Weyler, journalist och författare, har haft arbetsgruppens uppdrag att kartlägga stödet till barn utsatta för människohandel i Östersjöregionen.


Svante Weyler gör en personlig analys av hur befintliga system fungerar. Han har intervjuat utsatta barn samt representanter för organisationer och verksamheter och visar hur exploaterade barn påverkas av en lång kedja av aktörer. Skydd, stöd, rehabilitering och återvändande som borde vara en självklarhet, fungerar bara i vissa fall.


Ett svenskt exempel visar att barn som upptäcks i Sverige i brottslig verksamhet inte ses som offer för människohandel utan som brottslingar vilket gör att deras rättigheter inte tillgodoses. De faller mellan stolarna i det sociala skyddsnätet.

Rapporten är en del av samarbetsprogrammet Ensamkommande barn och barn utsatta för människohandel och har möjliggjorts genom stöd från EU:s Daphne II program. Några punkter ur rapporten:

- barn som utnyttjas i den kommersiella sexhandeln uppmärksammas lättare än dem som utnyttjas i kriminalitet,

- slumpen styr i stor utsträckning om barnet blir sett som ett offer för människohandel och får stöd och resurser eller om barnet ses som kriminellt eller som ett gatubarn,

- 150 barn i regionen uppmärksammas varje år som misstänkta offer för människohandel från ett land till ett annat,

- handel med barn i regionen är till största delen ett problem inom länderna,

- organisationer som stödjer barnen tvingas använda stor del av sin tid till att rapportera till de utländska donatorerna,

- långsiktigt stöd omöjliggörs eftersom projekten tidsmässigt är korta,

- stödet till barnen är sällan koordinerat, vilket leder till att somliga barn får adekvat och professionell behandling, medan andra inte får några möjligheter alls till adekvat hjälp.


Du kan läsa rapporten på engelska här. Den som vill öva sin ryska kan läsa rapporten på ryska här.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0