Kriminalvårdens behandling minskar återfall

Intagna som genomfört behandling i kriminalvårdens program Våga Välja har en klart minskad risk för återfall i brott, visar Kriminalvårdens första mätning av återfallsbrottslighet.


Det är behandlingsprogrammet Våga Välja som har utvärderats. Programmet är anpassat för drogmissbrukande kriminella i anstalt och introducerades för sex år sedan i svensk kriminalvård.


Färre återföll i brott

Resultaten visar att de klienter som genomfört behandling i kriminalvården har en klart minskad risk för återfall i brott. I undersökningen, som omfattar åren 2002 till 2006, ingick en kontrollgrupp på 4 965 personer. Av dessa var det 55 procent som återföll i brott. I studien ingick även 660 Våga Välja-klienter och av dessa återföll 48 procent, 318 personer. Resultaten visar att det är 13 procent lägre relativ risk att återfalla till kriminalvårdspåföljd i

Våga Välja-gruppen än i kontrollgruppen.


Resultaten är speciellt goda med tanke på att internationell forskning visar att behandling ute i samhället alltid har en bättre effekt än behandling på anstalt, säger Martin Grann, utvecklingschef på Kriminalvården. Drogmissbrukande kriminella är dessutom en utomordentligt svår grupp om vi pratar påverkan och behandling. 


Stora vinster

Det är en mycket brottsaktiv grupp och varje procents minskning av så kallad vardagsbrottslighet är en procent i rätt riktning och en besparing av mänskligt lidande för drabbade medborgare. En investeringskalkyl som kriminalvården har gjort visar att man får tillbaka mer än tre gånger satsade pengar på två år och omräknat i skattepengar motsvarar 13 procents färre återfall en besparing på 50 miljoner kronor, säger Martin Grann. 


Undersökningen visar också att skillnader i återfallsrisk inte beror på andra faktorer som kön, ålder, tidigare brottslighet, medborgarskap, utvisning, år i anstalt, antal tidigare brott eller drogmissbrukets svårighetsgrad.


Fakta/Programutvärdering

Kriminalvården satsar på nationella behandlingsprogram och har nu tio ackrediterade evidensbaserade brotts- och missbruksprogram. Under 2008 genomför Kriminalvården en omfattande utvärdering av alla behandlingsprogram. Programmen kommer att utvärderas och klienternas återfallsbrottslighet ska mätas och jämföras med klienter som inte deltagit i behandling.  


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0