Kampen mot mc-gängen - stor konferens i februari

Den fortsatta kampen mot de kriminella mc-gängen blir föremål för behandling vid en stor konferens i Norge som jag tycker förtjänar svenskt deltagande av representanter från kommuner, polis och tull.


I Norge upplever allt fler kommuner att de så kallade 1% mc-klubbarna etablerar sig (1% syftar på att deltagarna tillhör den procent av befolkningen som definierat ut sig från samhället, dvs samhällets regler gäller inte för dom).

I Norge har kommunerna kommit betydligt längre i arbetet med att diskutera och samordna arbetet mot de kriminella mc-gängen. Det norska arbetet kan med fördel användas som förebild för liknande samarbete i Sverige och därför bör svenska kommuner kontakta arrangörerna för att ta del av de norska erfarenherna.


I samband med inbjudan till konferensen konstaterar man att Bandidos, Hells Angels och Outlaws är de mest kända 1%-klubbarna i Norge. Man säger vidare att medlemmar i de klubbarna är involverade i omfattande och allvarlig kriminalitet som våld, rån, narkotikarelaterad kriminalitet, utpressning och hot.


I Norge har ett eller flera av de kriminella mc-gängen etablerat sig i 15 av landets kommuner och i mer än 70 kommuner finns det supportergrupper till klubbarna.


Den aktuella konferensen på temat "Kan kriminelle Mc-klubber stanses?" äger rum i Drammen utanför Oslo den  28 februari.


Konferensen, som arrangeras av KS (Kommunesektorens interesse- og arbeidsgiverorganisasjon), Politidirektoratet och Rådet for Drammensregionen, riktar sig till politiker, chefer och tjänstemän från kommunerna, chefer och andra från polisen och statliga kontrollmyndigheter. Arrangörerna vänder sig både till kommuner där mc-gäng redan etablerat sig men också till kommuner där man vill förhindra en sådan etablering.


Medverkar gör bland annat justitieminister Knut Storberget, personal från KRIPOS, politidirektør Ingelin Killengreen, personal från NEC i Danmark och flera andra.


Programmet för konferensen och andra upplysningar hittar du här.


Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0