Barn och alkohol - om föräldrars alkoholvanor

Vuxnas alkoholvanor kan påverka barn från småbarnsåren upp genom hela uppväxten. Nu finns ett nytt informationsmaterial om alkohol som ska få fler föräldrar att fundera över sina alkoholvanor.

Finns det någon anledning att ändra sina levnadsvanor när man blir förälder? Det är en av diskussionsfrågorna som föräldrar möter i det nya materialet som Riskbruksprojektet vid Statens folkhälsoinstitut ger ut.

Barn och alkohol innehåller råd och vägledning för hur samtal kring alkoholvanor kan föras med nyblivna föräldrar. Materialet kan vara ett stöd i alkoholarbetet främst för personal inom barnhälsovården.

Den svenska barnhälsovården träffar varje år cirka 200 000 "nya" föräldrar. Som nybliven förälder kan det vara aktuellt att ändra sina levnadsvanor och det kan vara enkelt att minska sin alkoholkonsumtion. 

Informationsmaterialet med film, handledning och broschyrer ska underlätta steget att diskutera alkoholvanor, enskilt eller i grupp. Forskning visar att korta samtal om alkohol kan leda till minskad alkoholkonsumtion. 

Målet med det alkoholförebyggande arbetet inom barnhälsovården är att få föräldrar att tänka igenom hur deras alkoholvanor kan påverka barnen så att föräldrar som har en alkoholkonsumtion som påverkar barnen negativt kan ändra sina vanor.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0