Storsanering i Amsterdam

I Amsterdam planeras nu vad som närmast kan liknas vid en storsanering för att begränsa och minska prostitution och antalet coffee shops.


Den här gången handlar det inte om de 43 coffee shops som ligger alltför nära skolor. Den nuvarande "saneringsplanen" är av mer omfattande slag och syftar bland annat till att ta itu med den omfattande organiserade brottslighet som omger såväl prostitutionsbranschen som coffee shops.


Enligt en tidigare rapport från det holländska justitieministeriet minskar antalet så kallade coffee shops i Holland. 2003 fanns det 754 kända coffee shops. 2004 skedde en minskning med 2,3 procent till 737 stycken. Antalet tätorter med åtminstone en coffee shop minskade från 105 till 103, vilket innebär att det finns minst en coffee shop i 22 procent av alla holländska tätorter. Inte undra på att antalet personer som söker hjälp för cannabisrelaterade problem ökar år från år.


Trots det mycket stora antalet coffee shops uppskattas att cirka 30 procent av all försäljning sker från hem, på barer eller via 'budfirmor'. Cirka 4,600 personer uppskattades i rapporten arbeta inom den här 'industrin'.


Enligt justitieminister Piet Hein Donner, som var justitieminister då rapporten publicerades, uppskattades den årliga omsättningen hos alla coffee shops uppgå till mellan 211 och 283 miljoner euro (mellan cirka 1,9 och 2,6 miljarder svenska kronor). Inte undra på att det finns många, som av olika skäl, är beredda att gå över lik för att försvara den här sortens knarkhantering.


Enligt rapporten har flera av de som driver coffee shops ett kriminellt förflutet. Speciellt tydligt är detta i två städer.

I Amsterdam har 78 procent av de som driver coffee shops ett kriminellt förflutet enligt rapporten och i Venlo, på gränsen till Tyskland, är hela 83 procent kriminellt belastade.

  

Enligt den nya "saneringsplanen" ska 239 av de 482 fönster där prostituerade bjuder ut sina tjänster bort. De fönster som blir kvar ska koncentreras inom ett speciellt "horstråk". I holländska mått mätt är detta ett enormt steg. Ett av skälen till åtgärderna mot prostitutionen är att man idag vet att prostituerade tvingats in i verksamheten och att människohandeln är omfattande.


Den omfattande kritiken mot coffee shops och den kriminalitet som omger dessa kommer också att resultera i att antalet coffee shops i det aktuella området halveras, från 76 idag till 38.  


Inte helt oväntat har "intressenterna" i branschen, t ex De Rode Draad (Röda Tråden - de prostituerades "fackförening") reagerat . Metje Blaak, taleskvinna för De Rode Draad säger bland annat att Amsterdam är staden för sex, droger och rock'n'roll- kanske inte det mest begåvade uttalandet eftersom det är just den stämpeln makthavarna i Amsterdam vill göra något åt.


Representanter för företag som ägnar sig åt event management är också missnöjda En av dom säger till media att Vi har haft 7 000 besökare i år, huvudsakligen från Irland och Storbritannien. Det här blir inte bra för turistindustrin. Folk kommer hit för narkotikan och fönstren. Ett annat uttalande redovisas från ägaren från en coffee shop i närheten av centralstationen i Amsterdam. Han säger, Det är skit. Vi vill tjäna pengar och dom vill stänga igen vår verksamhet. Stan kommer att förlora pengar. Folk kommer hit för att det finns coffee shops och för att röka på.


När vi ändå talar om Holland kan det vara bra att känna till att odling och försäljning av så kallade "magic mushrooms" (psykedeliska svampar) är förbjudet sedan 1 december.


Den intresserade kan läsa mer om "saneringsplanen" i Amsterdam här.


Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0