Nya möjligheter för ideella sektorn

I dag samlades idéburna organisationer inom det sociala området, Sveriges Kommuner och Landsting och regeringen kring en gemensam, banbrytande överenskommelse. I överenskommelsen binder sig alla inblandade vid vissa långsiktiga principer, åtaganden och åtgärder. Bland annat ska regeringen arbeta för den ideella sektorns möjligheter att konkurrera på lika villkor när det gäller samhällstjänster inom det sociala området. Regeringen understryker också vikten av att höra den ideella sektorns synpunkter inför viktiga beslut. När överenskommelsen presenterades fanns statsråden Nyamko Sabuni, Göran Hägglund och Maria Larsson på plats som presenterade överenskommelsens innehåll på respektive område.


Ideella krafter inom hälso- och sjukvården har en viktig roll att spela i framtidens välfärd. Överenskommelsen är en milstolpe som bekräftar den ideella sektorns engagemang, kreativitet och vilja att bidra till utvecklingen av samhället, säger Nyamko Sabuni, integrations- och jämställdhetsminister.


Överenskommelsen är ett konkret resultat av vad alliansen redovisade i sin första regeringsförklaring: det offentliga är ett komplement till all den goda verksamhet som utförs i den ideella sektorn, inte tvärtom. Under ett års tid har en dialog ägt rum under ledning av regeringens representant Peter Örn. Ett drygt hundratal organisationer har omfattats av dialogen där även SKL deltagit. Dessutom ställer sig socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet bakom principerna i överenskommelsen. Överenskommelsen utgör plattformen och verktyget för en uppföljning som ska leva länge   en uppföljning som ska syfta till stärkandet av den ideella sektorn. De organisationer som omfattats av dialogen kan ansluta sig och därmed ingå i det aktiva arbetet med uppföljningen. Regeringen har i 2009 års budget avsatt 2 600 000 kronor för detta.


Huvudmålet med överenskommelsen är att stärka de idéburna organisationernas självständiga och oberoende roll som opinionsbildare, samt att stödja framväxten av en större mångfald av utförare och leverantörer inom hälso- och sjukvården och omsorgen. Överenskommelsen ska tydliggöra de ideella aktörernas roll inom det sociala området och möjliggöra för dessa att konkurrera på likvärdiga villkor med andra aktörer verksamma på området.


Du kan läsa mer om överenskommelsen här.


Läs också:

Dialog med den ideella sektorn


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0