Fler offer för mefedron

I söndags avled en 18-årig flicka i Stockholm efter att ha använt mefedron och i helgen fördes en 19-årig flicka från Luleå till sjukhus med kramper och andningssvårigheter efter att ha använt samma drog.


Den 15 december klassades substansen mefedron som hälsofarlig vara. Det innebär att försäljning och innehav av drogen är olaglig.


4-metylmetkatinon eller "mefedron" är en ny substans vars utbredning ökat kraftigt på relativt kort tid. Substansen anses kunna ge ett euforiskt rus med hallucinogen effekt.
 
Första indikationen av drogen finns registrerad under våren 2008 med en snabb spridning under tidig höst. Den 17 oktober lämnades underlag för klassning som hälsofarlig vara in till Socialdepartementet.

Statens folkhälsoinstitut har uppdrag att bevaka och utreda behovet av klassificering av varor och substanser som inte är läkemedel. Läkemedelverket ansvarar för de varor som även används som läkemedel. Om någon av myndigheterna finner behov av kontroll av en substans föreslås detta till regeringen som fattar beslut i frågan.

Bedömningen för 4-metylmetkatinon är att det finns en stor risk för ett etablerat missbruk om inte substansen regleras. Och för att förhindra att mefedron får ytterligare spridning klassificeras den från 15 december 2008 som hälsofarlig vara. Det gör substansen olaglig att sälja och inneha.


För ytterligare information, kontakta Anders Persson, utredare vid Folkhälsoinstitutet, 063-19 96 67


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0