Sverige förstärker sitt engagemang i EU:s polisstödinsats i de palestinska områdena, EUPOL COPPS

Regeringen beslutade i dag att sända ytterligare svensk personal till EU:s polisstödinsats i de palestinska områdena. Sverige förstärker därmed sitt engagemang i insatsen.


Folke Bernadotteakademin, Statens räddningsverk och Åklagarmyndigheten har idag fått regeringens uppdrag att ställa svensk personal till förfogande för EU:s polisstödinsats i de palestinska områdena, EUPOL COPPS. Även Rikspolisstyrelsen kommer genom tidigare beslut att bidra med ytterligare personal.


Till EUPOL COPPS sänds nu en åklagare, en expert på mänskliga rättigheter, en logistikexpert och en polis med ansvar för personalfrågor. Sverige bidrar sedan tidigare med poliser och en politisk rådgivare. Därmed kommer sex svenskar att delta, vilket är en betydande del av insatsen. Som mest ska Sverige bidra med åtta personer.


EUPOL COPPS är en civil krishanteringsinsats inom ramen för den europeiska säkerhets- och försvarspolitiken (ESFP). Insatsen inleddes den 1 januari 2006 med syfte att stödja polisväsendet i de palestinska områdena. Under hösten kommer insatsens fokus att breddas till stöd för fler delar av rättsväsendet samtidigt som den utsända personalen kommer att öka från ett trettiotal till ett femtiotal.


Sverige är en av de största givarna av stöd till palestinierna. Under år 2008 beräknas stödet uppgå till ca 700 miljoner kronor. EUPOL COPPS är en viktig del av både EU:s och Sveriges engagemang i fredsprocessen.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0