Aktionsgrupper sätter press på organiserad brottslighet

Rikskriminalpolisen meddelar:


Regeringen har gett Polisen i uppdrag att starta totalt nio nya aktionsgrupper för att bekämpa den organiserade brottsligheten. Aktionsgrupper har använts framgångsrikt inom Polisen i flera år men blir nu ungefär dubbelt så många som tidigare.


En aktionsgrupp kan likställas vid en projektgrupp. Den upprättas för att fokusera på en viss typ av brott eller en kriminell konstellation under en begränsad tid. Inom den svenska polisen har det funnits olika sorters aktionsgrupper under cirka fem år. Alla har arbetat mot någon form av organiserad brottslighet. En aktuell aktionsgrupp är Las Vegas som arbetat mot den så kallade Spelkungen som nyligen åtalades i Göteborg.

Brukar ge resultat
Aktionsgrupper är ett bra arbetssätt som brukar ge bra resultat och ofta leder till bestående positiva förändringar trots att gruppen i sig bara arbetar under en begränsad tid, säger Maria Lönegård på kriminalpolisenheten vid Rikskriminalpolisen.


Ett exempel på det är aktionsgruppen Nickel som arbetade mot värdetransportrån för ett par år sedan. Deras insatser ledde bland annat till nya samarbetsformer och bättre rutiner hos värdetransportföretagen, något som gjort att värdetransportrånen minskat drastiskt.


Aktionsgrupperna är nästan alltid ett samarbete mellan dels Rikskriminalpolisen och lokala polismyndigheter, dels Polisen och andra aktörer, oftast myndigheter som Skatteverket, Ekobrottsmyndigheten och Tullen men också till exempel branschorganisationer.

Millennium Falcon - mot människosmuggling
Aktionsgruppen Millennium Falcon har funnits sedan början av 2008 och deltog i juni i år i ett Europagemensamt tillslag där polisen grep 75 personer i nio länder för människosmuggling. Det var fransk polis som fått fram information om ett nätverk av människosmugglare och som bad om hjälp från polisen i de andra länderna.


Millennium Falcon  arbetar specifikt mot människosmuggling från Irak och koncentrerar sig på ett fåtal konstellationer av smugglare. Gruppen arbetar nära andra myndigheter som Migrationsverket, Skatteverket och

Försäkringskassan.


Vår strategi är att komma åt brottslingarna via andra brott än bara smugglingen. Det kan handla om narkotikabrott, skattebrott, penningtvätt, förfalskning av identitetshandlingar och liknande, berättar Hans Knutsen Öy som är aktionsgruppledare för Millennium Falcon.

Legal verksamhet döljer brott
Det är vanligt att smugglare och andra som håller på med illegal verksamhet har någon form av laglig affärsverksamhet som de använder för att tvätta de pengar de tjänat på brottslighet.


Vi får fram information genom i första hand underrättelser, avlyssning och spaning. Vi utbyter också information mellan myndigheterna för att kartlägga hur de misstänkta personerna lever, säger Hans Knutsen Öy.

I och med regeringsuppdraget blir aktionsgrupperna ungefär dubbelt så många som i dag. Ytterligare 200 poliser ska tillföras aktionsgruppverksamheten.

Vi kommer att bli sammanlagt 20 000 poliser inom några år och när de nya aspiranterna börjar kan poliser med mer erfarenhet delta i de nya aktionsgrupperna, säger Maria Lönegård.

Stina Haraldsson


Bakgrund
I mitten av juli gav regeringen Rikspolisstyrelsen och sju andra myndigheter i uppdrag att säkerställa en effektiv och uthållig bekämpning av den grova organiserade brottsligheten. I uppdraget till Polisen ingår bland annat att inrätta nio nya aktionsgrupper på olika platser i landet.


Fakta aktionsgrupper

Aktionsgrupper har i Sverige förekommit mot bland annat MC-gäng, värdetransportrån, illegal spelverksamhet, narkotika, illegal inkassoverksamhet och människosmuggling.


Aktionsgrupper är vanliga även i andra länder. På engelska kallas en aktionsgrupp för task force.


Förutom på Rikskriminalpolisen har regeringen gett Polisen i uppdrag att starta aktionsgrupper i åtta län: Stockholm, Västra Götaland, Skåne, Östergötland, Örebro, Västerbotten, Västernorrland och Uppsala.

De poliser som ingår i aktionsgrupperna har specialistkompetenser, till exempel som spanare, analytiker eller utredare.

Namnet Millennium Falcon är taget från Starwars-filmerna, där rymdskeppet med samma namn smugglar människor i rymden.


Läs mer om regeringsuppdraget och det Europagemensamma tillslaget mot människosmugglare nedan.


Polisen stärker kampen mot den organiserade brottsligheten

Artikel: Svensk polis i europeiskt tillslag mot människosmuggling

Regeringsuppdrag organiserad brottslighet RPS 2008


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0