Starta eget-satsning för apotekare

Artikel i Dagens Industri 5 april 2008

En av de stora skillnaderna mellan alliansen och socialdemokraterna är synen på valfrihet och mångfald inom hälso- och sjukvården. Vi ser välfärden som en framtidsbransch med stora möjligheter för företagande, export och hög kvalité för medborgarna. Steg för steg förnyar regeringen välfärdens verksamheter mot ökad tillgänglighet, mångfald och valfrihet.

I grunden handlar det om människosyn. Allians för Sverige tror på att människors ansvar och inflytande över sina egna liv, att få makt och möjlighet att bestämma mer själv. Detta gäller både personal och patienter. Kvalitet och tillgänglighet blir bättre i vården och omsorgen när fler får chansen att leda och utveckla verksamheten.

Redan tidigare har regeringen presenterat flera initiativ och beslut för att öka mångfalden och förbättra kvalitén. Regeringen anslog i december fem miljoner till Vårdförbundet för utbildning och rådgivning till sjuksköterskor som vill starta eget, till exempel mödravårdcentraler eller äldreboenden. Regeringen anslog även fem miljoner till Nutek som tillsammans med SKL och Almega driver projekt för att främja entreprenörskap inom vårdsektorn, men även för att förbättra upphandlingarna inom sektorn.

Regeringen samarbetar både med fackförbund och arbetsgivarorganisationerna för att fler ska upptäcka möjligheten att bli egenföretagare.

Nutek har fått ytterligare 30 miljoner för att stimulera mångfaldsprojekt inom hälso- och sjukvård samt omsorg. Fackliga organisationer, yrkesförbund och andra kan ansöka om pengar till entreprenörsprojekt. Pengarna går till utbildning för dem som vill starta eget.

När vi reser i landet och träffar personalen inom välfärden möter vi ett stort intresse bland sjuksköterskor som vill förverkliga sina drömmar och bli företagare. Hälften av Sveriges yrkesverksamma kvinnor är anställda inom offentlig sektor. När regeringen öppnar upp välfärdssektorn får fler kvinnor chansen till eget företagande.

Regeringen genomför en stor omreglering av apoteksmarknaden. Genom moderniserade arbetssätt och genom att öppna upp monopolet ökar tillgänglighet. Det blir helt enkelt enklare att köpa medicin. Som en del i förnyelsen av apoteksmarkanden breddar nu regeringen Nuteks uppdrag till att även omfatta apotekare och farmaceuter som vill starta eget. Regeringen är angelägen om mångfald och god konkurrens på apoteksmarknaden och uppmuntrar på detta sätt enskilda initiativ. Faller satsningen väl ut kan ytterligare satsningar komma i fråga.

Detta är en del av regeringens strategi att öka kvalitén och minska köerna inom hälso- och sjukvården.

Göran Hägglund, socialminister
Maud Olofsson, näringsminister


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0