Drogtester i skolan - en bra idé

Folkhälsoinstitutet och skolverket kritiserar Landskrona, som har beslutat införa drogtester i mycket begränsad omfattning.


Jag ger inte mycket för den kritiken, som tvärtom visar att vare sig Folkhälsoinstitutet eller Skolverket har förstått att det inte behöver finnas någon motsättning mellan en skolmiljö, där eleverna trivs och fungerar väl och drogtester. Man kan rent av tänka sig att såväl elever som lärare skulle trivas och fungera ännu bättre om drogtester, tillsammans  med andra åtgärder, kunde medverka till en bättre skolmiljö.


Folkhälsoinstitutet konstaterar i en utvärdering att de insatser, som visat sig fungera brett förebyggande, handlar om metoder som främjar skolnärvaro, stärker lärarens ledarskap i klassrummet och tränar elevernas sociala och emotionella kompetens. Hur fungerar då sådana insatser i kombination med drogtester? Det vet inte Folkhälsoinstitutet, och inte Skolverket heller, av den enkla anledningen att det inte prövats i Sverige.


Ett av de mest besynnerliga argumenten i sammanhanget står en avdelningsjurist på Skolverket för. Han säger i Svenska Dagbladet i dag att det finns en hotbild över det här [drogtest] som kan upplevas som indirekt påverkan. Om drogtest utgör en större hotbild än narkotikan har avdelningsjuristen Johansson på Skolverket inte begripit någonting av narkotikahanteringens förutsättningar och konsekvenser. Johansson är också orolig över att det kan uppstå problem i hanteringen av provresultaten om arkiveringen strider mot annan lagstiftning om integritetsskydd.


Under tiden Folkhälsoinstitutet och Skolverket fortsätter att oroas kan meddelas att 71 procent tycker att högstadie- och gymnasieskolor ska ha möjlighet att drogtesta elever. LO-medlemmar är mest positiva till drogtester, enligt en ny Sifo-enkät, meddelar DrugNews.


Landskrona har tagit initiativet. Jag hoppas fler skolor följer efter och ser fram emot att såväl Folkhälsoinstitutet som Skolverket skaffar sig ökade kunskaper om såväl nationell som internationell utveckling på narkotikaområdet.


Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0