Narkotikan minskar bland ungdomar - ny rapport

Narkotikaanvändningen bland skolelever i nionde klass och bland mönstrande minskar. Det visar ny statistik från CAN (Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning). Bland pojkarna i årskurs nio är andelen som använt narkotika sex procent, vilket är den lägsta siffran på många år.


Minskningen är delvis ett resultat av det goda preventionsarbete som utförs varje dag runt om i landet, säger Björn Fries, nationell narkotikapolitisk samordnare.


Flickorna i årskurs nio ligger kvar på 5 procent, att jämföra med början av 2000-talet då omkring 10 procent av både pojkarna och flickorna någon gång hade använt narkotika.


Det är mycket glädjande att allt färre väljer att testa narkotika. Samtidigt ser vi i flera undersökningar att de som använder droger gör det mer intensivt och destruktivt än tidigare. Vi måste ägna mer tid och energi till att hitta metoder för att upptäcka och hjälpa barn och ungdomar i riskzonen, säger Björn Fries.


Även bland de mönstrande syns en minskning i narkotikaanvändningen.  År 2006 var det 12,6 procent som hade använt narkotika, jämfört med 17,9 procent 2002.


Även här ser vi effekterna av ett gott förebyggande arbete i skolorna. De som mönstrar nu gick i nian för tre år sedan när arbetet med att stärka preventionsinsatserna kom igång på allvar, säger Björn Fries. 


En Powerpoint-presentation från presskonferensen idag finns här.


Läs också:

Skolelevers drogvanor 2006

Mönstrandes drogvanor 2006


Trägen vinner heter det och undertecknad menar att det inte verkar helt orimligt att anta att en restriktiv politik med preventiva insatser, vård och behandling och repression ger resultat.


Torgny Peterson  


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0