Stoppa försöken till nedmontering av FN:s narkotikakonventioner!

1998 genomfördes i New York  FN:s största enskilda generalförsamling mot narkotika någonsin - UNGASS (United Nations General Assembly Special Session on Drugs). Som deltagare i den svenska regeringens delegation till den generalförsamlingen hade jag möjlighet att på plats ta del av engagemanget och det massiva stödet för fortsatta kraftfulla insatser mot narkotikahanteringen världen över som statschefer och ministrar från i stort sett samtliga länder i världen gav uttryck för.


Trots detta, eller snarare på grund av detta, arbetar legaliseringsförespråkare aktivt för att försöka underminera och förändra innehållet i FN:s narkotikakonventioner - i ett enda syfte - att på sikt åstadkomma legalisering av narkotika. Detta blev mycket tydligt 2003 i samband med den halvtidsgenomgång och uppföljning av de beslut som fattades vid UNGASS i New York 1998. Inför mötet i Wien stod det nämligen helt klart att ett antal organisationer och enskilda individer med stark finansiell uppbackning arbetade för att försöka nedmontera FN:s narkotikakonventioner.


Med anledning av detta startade då HNN (Hassela Nordic Network) en namninsamling över hela världen till stöd för FN:s narkotikakonventioner och den fortsatta kampen mot narkotika. Resultat: Närmare 1,3 miljoner insamlade namnunderskrifter som levererades till FN i Wien inför den sittande församlingen av delegater från världens alla hörn i samband med diskussion och uppföljning av de beslut som fattades i New York 1998.


Av den politiska deklaration som antogs vid UNGASS 1998 framgår att världens länder förbundit sig att eliminera eller avsevärt reducera den illegala odlingen av kokabusken, cannabisplantan och opiumvallmo fram till år 2008. (19. Welcome the global approach by the United Nations International Drug Control Programme to the elimination of illicit crops, and commit ourselves to working closely with the Programme to develop strategies with a view to eliminating or reducing significantly the illicit cultivation of the coca bush, the cannabis plant and the opium poppy by the year 2008. We affirm our determination to mobilize international support for our efforts to achieve these goals - Political Declaration). Det finns skäl att påminna om innehållet i den politiska deklarationen för de länder som eventuellt glömt bort vad de förpliktigat sig till att genomföra.


Legaliseringsförespråkarna ligger inte på latsidan och vi är idag synnerligen välinformerade om deras aktiviteter inför FN:s möte I Wien 2008 och ett nytt UNGASS I New York 2009.


Det finns all anledning att med full kraft bekämpa de krafter som genom försök att genomföra en legalisering av narkotika utgör ett hot mot ungdomar idag och kommande generationer. Legaliseringsförespråkare är en del av narkotikaproblemet, inte en del av lösningen.


Med anledning av detta genomförs nu en mycket omfattande namninsamlingskampanj till stöd för FN:s narkotikakonventioner och det fortsatta arbetet mot narkotika.


Jag ber dig delta i den kampanjen och också uppmana vänner och kollegor att ta del av och skriva under deklarationen SUNDIAL som, du hittar här. Målet är att samla in över 1 miljon namnunderskrifter.


Vill du ha listor med deklarationen på svenska och med plats för namnunderskrifter som du själv kan samla in bland vänner och bekanta, på din arbetsplats, företag, i kontakt med politiker etc. så kan du få sådana listor snabbt om du skickar ett meddelande till [email protected] .


Sist, men inte minst, inom kort öppnas det nya HNN-nätverket.


Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0