Kanadas premiärminister lovar krafttag mot knarkprofitörer

35181-154
Premiärminister Stephen Harper presenterar Kanadas nya drogstrategi

Kanadas premiärminister Stephen Harper offentliggjorde i torsdags Kanadas nya nationella strategi mot narkotika.


Som en del i paketet finns bland annat en tvåårig satsning på prevention för att förebygga användning av narkotika bland unga människor, erbjuda behandling och bekämpa narkotikabrottsligheten. För dessa ändamål anvisas 63,8 miljoner dollar (cirka 420 miljoner kronor) under två år, varav 21,6 miljoner dollar går till att bekämpa produktion och distribution av narkotika; 10 miljoner dollar till preventiva insatser och 32,2 miljoner dollar till behandling av missbrukare.


Vår tvåstegspolitik kommer att vara hård när det gäller narkotikabrottsligheten och empatisk gentemot missbrukarna, säger Harper i ett uttalande. Vi kommer inte att kasta in handduken när hälsan och säkerheten i landet äventyras...Om du missbrukar narkotika kommer vi att hjälpa dig och om du säljer narkotika kommer vi att straffa dig.


Harper sa också att missbruket kostar det kanadensiska hälsovårdssystemet 1,2 miljarder dollar per år.


Den nya strategin omfattar en fokuserad upplysningskampanj som syftar till att utbilda ungdomar om de negativa effekterna av narkotika. Studier har visat att ett växande antal ungdomar i landet använder narkotika i allt yngre åldrar.


Det kommer att kräva mycket av oss för att angripa problemet med användning av narkotika. Att bryta Kanadas drogvanor kräver en enorm ansträngning. Men från och med idag är vårt land på väg att tillfriskna, sa Harper i Winnipeg där han tillsammans med ytterligare två ministrar, Tony Clement och Stockwell Day, offentliggjorde landets nya strategi.


Kanadas nationella strategi mot narkotika baseras på ett samarbete mellan justitiedepartementet, Public Safety Canada och Health Canada och innehåller, som sagt,  tre aktionsplaner - prevention, behandling av narkotikamissbrukare och bekämpning av produktion och distribution av narkotika.


För grova narkotikabrott införs senare i höst obligatoriska minimistraff, men Harper gav inga besked om straffens längd eller vilka specifika typer av brott det kommer att gälla.


Det är intressant att notera att så kallad harm reduction, inklusive inrättande av sprutrum, inte utgör någon del av den nya strategins pelare, samtidigt som regeringen den här veckan förlängde tesperioden med ett sprutrum i Vancouver med ytterligare sex månader från och med årsskiftet 2007/2008, dvs till och med juni nästa år. Harper betonade i Winnipeg att han förblir skeptisk till sprutrum och kritiserade media för att enbart presentera påstått positiva resultat. Om du fortsätter att vara missbrukare så bryr jag mig inte om hur mycket skadeverkningar som minskas, du kommer att få ett kort och olyckligt liv, sa Harper till lokala media.


Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0