Vaktbolag stoppar rattfyllerister i Ystad

Sveriges Radio Malmö uppger att hundratals onyktra förare har stoppats i hamnen i Ystad sedan bevakningsföretaget Högestad Security började göra alkoholtester vid färjeterminalen i våras. Nu vill Rikspolisstyrelsen stoppa vaktbolagets tester eftersom de kan vara olagliga.

Mycket kan man förvänta sig från statliga myndigheter, men Rikspolisstyrelsens önskemål om att stoppa vaktbolagets tester är föga imponerande.


Det borde självklart vara viktigast att se till att vi slipper påverkade förare på vägarna. I det sammanhanget är det egentligen oväsentligt vem som utför testerna så länge korrekta överenskommelser träffats. Det krävs ingen akademisk utbildning för att genomföra ett korrekt alkoholtest.

Ett system där tusentals fordonsförare testats och över hundra har överlämnats till polis för vidare åtgärder ska självklart fortsätta - med eller utan Rikspolisstyrelsens välsignelse.

Om nuvarande lagstiftning omöjliggör det system som tillämpas i Ystad är det fel på lagstiftningen, inte på det faktum att ett vaktbolag genomför testerna.


Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0