Släpp rattfyllona loss?

Länsstyrelsen i Skåne län har beslutat att inte vidta åtgärder mot bevakningsföretaget Högestad Security AB som utfört alkoholutandningsprov på lastbilförare i Ystads hamn. Länsstyrelsen konstaterar att bolagets insatser har lett till goda erfarenheter och att berörda inblandade parter uppskattat det arbete som bolaget utfört.


Länsstyrelsen delar dock Rikspolisstyrelsens bedömning att alkoholutandningskontroller av det nu aktuella slaget är en myndighetsåtgärd som det är förbehållet polisen att utföra. En utökning av behörigheten i detta avseende kräver en lagförändring.


Av beslutet framgår bland annat att Högestad Security AB under sex månader utfört 24 304 kontroller och endast haft ett klagomål från en dansk förare som per brev till Ystads Hamn ifrågasatte kontrollen. Sammanlagt har 37 förare vägrat att blåsa och hänvisat till att det är frivilligt men ingen av dessa har bedömts vara berusade och har därför fått köra från platsen utan ingripanden. De har under perioden överlämnat 133 onyktra förare till polisen varav flertalet varit kraftigt berusade.


Efter 24 304 kontroller och 133 onyktra förare överlämnade till polisen måste Högestad Security AB lägga ner verksamheten i hamnen i Ystad. Så kan det gå när lagstiftningen går i stå.


Du kan läsa Länsstyrelsens beslut här.


Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0