Riksdagsbeslut 28 november 2007 - ändringar i tullagen - kompetens hos yrkesförare

Idag har riksdagen bland annat fattat följande beslut:

  

Tullagen (SkU5)
Tullagen ändras med anledning av ändringar i EU:s bestämmelser. Syftet är att förenkla för handeln och integrera säkerhetsaspekter i tullagstiftningen. Det införs bestämmelser om att en summarisk deklaration om förestående import respektive export av varor ska lämnas in till tullmyndigheten. Vidare införs ett gemensamt EU-system för hur företag kan erhålla status som godkänd ekonomisk aktör samt en gemensam ram för riskhantering.


Ändringarna i tullagen börjar gälla den 1 januari 2008.

  

Ny lag om kompetens hos yrkesförare (TU3)
En ny lag om kompetens hos yrkesförare börjar gälla den 1 januari 2008. Lagen gäller för tunga godstransporter och persontransporter med buss som förvärvsmässigt sker på vägar i Sverige. Lagen innehåller bestämmelser om grundläggande kompetens och fortbildning för förare. Lagen innehåller även bestämmelser om utbildning.


Den grundläggande kompetensen ska förvärvas genom en grundutbildning som avslutas med prov. Kompetensen ska även kunna förvärvas genom en förkortad grundutbildning. För att föraren ska behålla sin kompetens krävs det att han eller hon genomgår återkommande fortbildningar.


Den nya lagen om yrkesförarkompetens ska börja tillämpas från den 10 september 2008 för förare som utför persontransporter och från den 10 september 2009 för förare som utför godstransporter.


Lagändringarna görs med anledning av EU:s yrkesförardirektiv.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0