Översyn av de särskilda bestämmelser som gäller för lagöverträdare under 15 år

Regeringen har i dag beslutat om direktiv till en utredning som ska se över de särskilda regler som gäller vid utredning om brott då den misstänkte var under 15 år vid tidpunkten för den brottsliga gärningen. Regeringen avser att inom kort utse en särskild utredare för översynen.

Utredaren ska bl.a. lämna förslag som innebär att brott som begås av barn under 15 år i högre utsträckning än i dag ska utredas av polis och åklagare, samt lämna förslag om förfarandet vid en sådan utredning. Utgångspunkten ska vara att allvarliga brott som begås av barn nära straffbarhetsåldern regelmässigt ska utredas. Utredaren ska även överväga behovet av att i ökad omfattning utreda dels brott av inte alltför allvarligt slag som begås av mycket brottsaktiva barn i närheten av straffbarhetsåldern, dels mycket allvarliga brott som begås av mycket unga personer.

I uppdraget ingår vidare att se över vilka tvångsmedel som bör kunna få användas mot brottsmisstänkta barn under 15 år och förutsättningarna för det. Utredaren ska lämna förslag som innebär att de brottsutredande myndigheterna ska få befogenheter att med tvång drogtesta barn under 15 år som misstänks vara narkotikapåverkade.

Uppdraget ska redovisas senast den 30 november 2008.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0