Motorcykelgäng förbjuds

South Australia
Mc-gäng förbjuds i South Australia

I juli i år avslöjade premiärministern i South Australia, Mike Rann, planerna på ny lagstiftning för att sätta stopp för de kriminella mc-gängen. Då sa Rann att syftet med den nya lagstiftningen inte handlade om att köra ut dom från sta'n och låta nå'n annan ta hand om problemet. Nej, han sa att det handlade om att vi vill låsa in dom och splittra dom.


Bland de förslag som nämndes ingick till exempel följande: Domstolarna ska ha möjlighet att kontrollera vilka personer gängmedlemmar kan umgås med och vart de kan resa; effektivare lagstiftning för att förhindra att mc-gäng terroriserar individer och utövar hot om våld; åtgärder för att förbjuda mc-gäng att vistas inom vissa geografiska områden; förbud mot att bära klubbmärken och 'färger'; förändring av narkotikalagstiftningen i syfte att bättre kunna bekämpa innehav av prekursorer och utrustning i laboratorier som drivs av mc-gäng; förbud mot innehav av hydroponisk utrustning [som används vid inomhusodling av marijuana]; utvidgade möjligheter till förverkande av vinning av brott m.m.


Den nya lagstiftningen innebär i praktiken att mc-gängen, som av Rann förklarats vara terrorists within our community (terrorister i vårt samhälle), kommer att förbjudas i South Australia.


De åtta mc-gäng som insatserna riktas mot är Hells Angels, Gypsy Jokers, Finks, Rebels, Descendants, Bandidos, Red Devils och Mob Shitters - med totalt cirka 200 fullvärdiga medlemmar och ett betydligt större antal om man räknar in hangarounds, associates och prospects.


Den nya lagstiftningen, som introducerades i parlamentet i South Australia idag, kompletteras också med ett extra anslag på 14 miljoner dollar för att täcka kostnader för fler poliser och förstärkta insatser hos DPP (Director of Public Prosecutions). 45 poliser kommer att arbeta enbart med att bekämpa mc-gängens illegala aktiviteter.


Den nu introducerade lagstiftningen debatteras i parlamentet nästa år och beräknas träda ikraft 1 juli 2008.


Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0