Danska Venstre säger ja till statlig heroinlangning

Den danske hälsovårdsministern Lars Løkke Rasmussen (V)  som hittills inte har varit positiv till statlig heroinlangning har nu gjort hel om och anser numera att man inte ska ägna sig åt något projekt med heroin till heroinister. Nej, enligt Rasmussen ska det handla om att göra en sådan verksamhet permanent, rapporterar Berlingske Tidende.


Det är efter att den danska Sundhedsstyrelsen presenterat en rapport, med hänvisning till liknande projekt i utlandet, som Rasmussen gjort helt om.


Det danska liberala partiet Venstre var dock inte först med ett sådant förslag. Först ut var Dansk Folkeparti som 'bara´ föreslog ett försök, men nu driver Rasmussen alltså galenskapen fullt ut och föreslår en permanentning.


I ett mot Venstres förslag kritiskt meddelande på Dansk Fokkepartis hemsida säger partiets talesperson i missbruksfrågor, Karin Nødgaard, apropå hennes partis förslag att ett eventuellt heroinprojekt ska kunna stoppas att ett eventuellt stopp av projektet betyder naturligtvis inte att vi går in och stoppar redan påbörjad, individuell behandling som Lars Løkke Rasmussen uppenbarligen fruktar, men det betyder att vi har möjligheten att stoppa nyrekrytering av patienter. En redan påbörjad behandling ska naturligtvis genomföras till slutet. Vad detta slut innebär nämns dock inte i Dansk Folkepartis meddelande.


Att Rasmussen i Venstre å sin sida förefaller begripa noll och ingenting om heroin och dess effekter framgår av följande uttalande: Det vore tokigt att göra det som ett försök. Du kan inte plötsligt underlätta deras liv och sedan - när du avslutar försöket - dra undan mattan för dom en kort tid efteråt. Om jag har makten så ska vi ha ett designat erbjudande så att vi kan komma igång. Perspektivet är avvänjning [sic!]. Det huvudsakliga målet är ju att få narkomanerna fria från narkotika.


Exakt samma sak - dvs att försöket avsåg att resultera i att heroinisterna skulle upphöra med användning av heroin  sa man i Schweiz när man under medicinsk täckmantel startade försöket med statlig langning av heroin till heroinister där. Ganska omgående insåg dock förslagsställarna själva att en sådan motivering var alltför korkad för att få stöd, varför de tämligen omgående ändrade målsättning och sa att den statliga heroinlangningen var ett innovativt och pragmatiskt sätt att komma tillrätta med heroinmissbruket. Innovativt och pragmatiskt - ord som förpliktar till absolut ingenting!


Nu är det som bekant snart val i Danmark. Heroinister, i den mån de jublar, ger eventuellt sitt fulla stöd till Rasmussen och Venstre, men resten av den tänkande befolkningen då?


Om Rasmussen och hans meningsfränder i Dansk Folkeparti åtminstone sagt att ´vi har gett upp´ ge grava heroinisterna så skulle det åtminstone kunna finnas en utgångspunkt för en konstruktiv diskussion om alternativa åtgärder.


Statlig langning av heroin är däremot vare sig konstruktivt eller något reellt alternativ om målet är att få heroinister att sluta med heroin vilket som sagt, enligt Rasmussen, är det huvudsakliga målet.


Torgny Peterson


Kommentarer
Postat av: Lena Ringström FMN

Ja inte blir jag förvånad att Danmark har den här inställningen. Hoppas verkligen att vanligt folk vaknar och ser till att det inte blir något av dessa dumheter!

2007-11-07 @ 14:49:29

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0