Thorbjörn Larsson utsedd till utredare av värdighetsgarantin

Regeringen har i dag utsett Thorbjörn Larsson, direktor vid Ersta diakoni, som särskild utredare till en ny utredning om en värdighetsgaranti inom äldreomsorgen.

Värdighetsgarantin ska tydliggöra vad äldreomsorgen skall erbjuda och vad de äldre och deras anhöriga kan förvänta sig när de behöver vård och omsorg. Inom äldreomsorgen behövs något att mäta emot för att säkerställa värdighet och kvalitet. Det ger trygghet för vårdbehövande och anhöriga när man vet vad man kan förvänta sig och trygghet också för medarbetarna att veta hur man ska prioritera. Särskild hänsyn ska tas till hur en värdig omsorg kan tillförsäkras de mest utsatta individerna, de som inte själva kan göra sin röst hörd. En viktig del i uppdraget är att föreslå metoder som säkerställer att all verksamhet inom äldreomsorgen präglas av ett etiskt förhållningssätt.

Thorbjörn Larsson är född 1957. Sedan 2000 är han direktor för Ersta diakoni, en oberoende organisation verksam inom vård och omsorg. Som utbildad präst har han lång erfarenhet av verksamheter där etiska frågeställningar alltid är levande. Hans erfarenhet omfattar också genomgripande förändringsarbete. Thorbjörn Larsson har tidigare varit verksam i församling, som adjunkt till Stockholms biskop och som föreståndare för stiftsgården Stjärnholm.

Thorbjörn Larsson skall lämna sitt slutbetänkande senast den 31 mars 2008.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0