Örebro: Riksåklagare Fredrik Wersäll: Narkotikabrott är ett av de brott som växer kraftigast just nu

Vi ser en oerhört glädjande samsatsning mellan polis, tull och åklagare, inte minst inom narkotikaområdet, påpekade Wersäll. Verksamheten inom det operativa rådet ägnas till stor del åt att bedriva brottsbekämpning i projektform. 

Beträffande jakten på pengar för att komma åt den ekonomiska vinningen, bland annat av narkotikabrottslighet, sa Wersäll, Vi hoppas kunna göra tydligare prioriteringar, arbeta mer internationellt och bli bättre på att jaga pengarna. Nästan all narkotika vi ser kommer från utlandet. Vi har fått kritik från FATF (Financial Action Task Force) för att ha legat efter då det gäller att jaga pengarna. Vi har tillsammans med Ekobrottsmyndigheten byggt upp en organisation för att stötta de som arbetar för att komma åt pengarna. Det är oerhört frustrerande att upptäcka pengar som inte kan beslagtas eftersom de inte kan härledas till brottslighet. 

Vi måste bli bättre på att se sambanden mellan olika typer av brott och komma in tidigare i samarbetet  med polisen. Vi måste också få till snabbare processer för att kunna lagföra fler gärningsmän.
 

Vi måste också bli bättre på att använda oss av okonventionella spaningsmetoder. Provokation är ett utmärkt sätt att arbeta men det måste ske under rättssäkra former.
 

Wersäll påtalade behovet av att ha beredskap för att kunna använda nya tvångsmedel, t ex buggning, som jag tror kan hanteras på ett rättssäkert sätt. Vi måste också se till att vi kan använda dagens tvångsmedel, t ex hemlig teleavlyssning. 

Slutligen efterlyste Wersäll också en strategi för hur samarbetet med polisen kan utvecklas för att försvåra och, förhoppningsvis, stoppa narkotikaflödet över våra gränser. 

Torgny Peterson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0