Regeringens psykiatrisatsning för 2007

Regeringens psykiatrisatsning för 2007 inriktas främst på förbättrad tillgänglighet, utbildningssatsningar och kvalitetsförbättringar. Psykiatrin har varit eftersatt under många år, vilket drabbat många utsatta människor. Jag är därför mycket nöjd med att kunna presentera den första stora satsningen för en förbättrad tillgänglighet och kvalitet inom psykiatrin. 500 miljoner kronor satsas för innevarande år. 240 miljoner kommer att gå till att stärka barn- och ungdomspsykiatrin. Det säger socialminister Göran Hägglund med anledning av regeringens psykiatrisatsning för 2007.

Människor med psykiska problem måste få den hjälp och det stöd som man behöver. Framförallt är detta viktigt för barn och unga, där tidiga insatser kan vara avgörande för barnets framtid. Samma krav på vetenskap och evidens måste gälla inom psykiatrin som inom den övriga vården. Det har varit utgångspunkten för regeringens satsning.

Regeringens psykiatrisatsning i korthet

Ökad tillgänglighet
- Regeringen tillför 214 miljoner kronor till landsting för tillgänglighetsarbete, i år med fokus på barn och unga.
- Regeringen tillför 150 miljoner kronor till kommuner för att förbereda öppenvård med särskilda villkor.
- Regeringen och SKL påbörjar arbetet med en förstärkning av vårdgaranti till barn och unga inom psykiatrin.
- Ekonomiskt stöd till nationella hjälplinjen.

Ökad kvalitet
- Regeringen har beslutat om att inrätta ett nationellt kunskapscentrum för barn och unga, behovet av ett nationellt kunskapscentrum för vuxna utreds.
- Regeringen tillför ekonomiskt stöd till brukar- och anhörigorganisationer.
- Regeringen genomför en kompetenssatsning (SK-kurser, kompetensutveckling för baspersonalen och psykosocial kompetens inom primärvården).
- Regeringen tillför resurser för en förstärkning av tillsynen inom psykiatrin.
- Regeringen uppdrar åt Socialstyrelsen att genomföra en översyn och ta fram underlag för att utveckla och förbättra kvalitetsregistren inom psykiatrin.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0