Utökade möjligheter till drogtestning av totalförsvarspliktiga

Från och med den 1 januari 2008 finns möjligheten att slumpmässigt drogtesta totalförsvarspliktiga. Detta efter att riksdagen har antagit regeringens förslag om ändringar i lagen om totalförsvarsplikt.


Försvarsmakten bedriver ett viktigt drogförebyggande arbete. Samtidigt har det visat sig att information och utbildning har en begränsad effekt som enskild åtgärd. Det finns också en utbredd oro bland totalförsvarspliktiga för att olyckor ska inträffa på grund av droger. Det är därför positivt att lagändringen kan komma på plats. Staten har som arbetsgivare ett särskilt ansvar, eftersom tjänstgöringen innehåller allvarliga riskmoment
, säger försvarsminister Sten Tolgfors.


Möjligheten till slumpmässiga drogtester har under flera år efterfrågats av Försvarsmakten och Värnpliktsrådet. En utredning som gjordes 2006 visade bland annat att alkohol och andra droger som inverkar på tjänsten förekommer i en omfattning som inte är obetydlig och att många inom försvaret känner till olyckor eller incidenter som har inträffat på grund av berusning, bakfylla eller drogpåverkan.

Endast godkända testmetoder får användas och proverna ska utföras av utbildad hälso- och sjukvårdspersonal.


Läs också:

Drogtestning av totalförsvarspliktiga


Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0