Ungdomsstyrelsen får uppdrag att främja lokalt ungdomsinflytande

Regeringen har i dag gett Ungdomsstyrelsen i uppdrag att kartlägga befintliga former för ungdomsinflytande, analysera framgångsfaktorer och utvecklingsmöjligheter samt sprida goda exempel på hur kommuner och landsting kan arbeta framöver för att främja ungas inflytande. I regleringsbrevet för 2007 gavs myndigheten uppdraget att föreslå hur kommunerna kan involveras i implementeringen av EU:s gemensamma ungdomspolitiska mål samt av den europeiska ungdomspakten.

Regeringen poängterar särskilt att Ungdomsstyrelsen ska stödja fortsatt nätverksbyggande mellan lokala aktörer som arbetar med ungas inflytande, säger ungdomsminister Nyamko Sabuni. Hur ungdomar, som i vanliga fall inte deltar i den demokratiska processen, kan inkluderas är också viktigt för mig och för regeringen.

Ungdomsstyrelsen tilldelas 500 000 kronor för uppdraget, som ska genomföras i samråd med Barnombudsmannen, Sveriges Kommuner och Landsting, Landsrådet för Sveriges ungdomsorganisationer, Sveriges Ungdomsråd och andra relevanta aktörer.

Att främja ungas inflytande och delaktighet i samhällslivet är ett av de två övergripande målen för den svenska ungdomspolitiken och också ett av de gemensamma målen inom det ungdomspolitiska samarbetet i EU.

Bakgrunden till uppdraget är att andelen kommuner med inflytandeforum för ungdomar har minskat något under 2000-talet samtidigt som två tredjedelar av alla unga upplever att de har små eller inga möjligheter att påverka den lokala politiken. Det finns ett behov av att utvärdera modeller för inflytande och lyfta fram framgångsfaktorer och goda exempel för att stödja kommunerna i deras arbete med ungdomsinflytande.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0