Receptfria nikotinläkemedel ska få säljas i vanliga affärer

Den 1 mars 2008 slopas Apotekets ensamrätt på försäljning av receptfria nikotinläkemedel. Socialutskottet sa på tisdagen ja till regeringens förslag.

Syftet är att göra nikotinläkemedlen mer tillgängliga och på så sätt få fler rökare att använda dem som ett sätt att sluta röka. De receptfria nikotinläkemedel som finns att köpa i Sverige är plåster, tuggummin, sugtabletter, inhalatorer och så kallad microtab. Receptfria nikotinläkemedel ska inte få säljas till personer under 18 år.

En företagare som vill sälja receptfria nikotinläkemedel måste anmäla detta till kommunen. Kommunerna ska ansvara för att kontrollera att företagarna följer gällande regler, men det är Läkemedelsverket som ska ansvara för den övergripande tillsynen.

Den företagare som säljer nikotinläkemedel är skyldig att utöva så kallad egenkontroll på samma sätt som företag som säljer tobak. Det innebär till exempel att ha bestämmelser och rutiner för hur personalen ska kontrollera köparens ålder och motverka langning.

Vänsterpartiet invänder i en reservation att det är olämpligt att tillåta försäljning av nikotinläkemedel i handeln. Läkemedel ska säljas av utbildad personal under kontrollerade former.

Socialdemokraterna är för försäljning i butik, men vill att sådan försäljning ska kräva tillstånd av Läkemedelsverket och inte bara en anmälan hos kommunen. Dessutom tycker man att det är fel att kommunerna ska ha tillsynsuppgifter och menar att Läkemedelsverket bör ha hand om all tillsyn över läkemedel, och alltså även dessa.

Planerad dag för debatt och beslut: Onsdagen den 19 december. Debatten sänds via webb-tv.

Regeringens proposition 2007/08:17 Nikotinläkemedel i handeln (regeringen)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0