Metadonprogrammet i Stockholm

Behandlingen av opiatmissbrukare i metadonprogrammet i Stockholm ger årligen en samhällsbesparing på 800 miljoner kronor, meddelar Mobilisering mot narkotika.


Uttalandet baseras på beräkningar som nationalekonomen Ingvar Nilsson gjort på uppdrag av Mobilisering mot narkotika. Utifrån beräkningarna hävdar man att samhället årligen sparar 1,4 miljoner kronor för varje missbrukare som får så kallad läkelmedelsassisterad behandling.


Eftersom det inte finns någon publicerad rapport än, den beräknas komma först i mars nästa år, så finns det inga möjligheter att i dagsläget sätta sig in i materialet.


Ingvar Nilssons beräkningar bygger på en studie av de 600 klienter som ingår i metadonprogrammet i Stockholm.

Mobilisering mot narkotika meddelar att Programmet kostar cirka 65 miljoner kronor per år och genererar samhällsbesparingar på 800 miljoner. Räknat på 20 år skulle den samhällsekonomiska besparingen vara 12 miljarder kronor. För varje krona som satsas i programmet skapas bruttointäkter på 15-20 gånger insatsen. Även för de gruppen med upprepade återfall och kriminalitet ger investeringen pengarna tillbaka flera gånger om.

Som sagt, hur Nilsson kommit fram till de här siffrorna framgår inte av nu tillgänglig information. Ytterligare rapportering sker så snart den färdiga rapporten publicerats.


Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0