Förstärkt nordiskt samarbete mot övergrepp på Internet

Den norske justitieministern Knut Storberget tar nu initiativ till ett förstärkt nordiskt samarbete kring internetrelaterade övergrepp mot barn. Vid de nordiska justitieministrarnas möte den 4 december föreslog Storberget utökat samarbete sammanfattat i fem punkter.


Vi vill förstärka insatserna mot övergrepp mot barn. Internet ska inte vara någon frizon för de som begår övergrepp. För mig är det viktigt med ett ännu närmare nordiskt och internationellt samarbete för att bekämpa sådana övergrepp, säger Knut Storberget.


Han lägger särskild vikt vid önskemålet om ett förstärkt nordiskt samarbete med en gemensam databas för att bättre kunna identifiera offer för övergrepp, initiera gemensamma operationer på nordisk nivå och utveckla gemensamma kompetensmål.


Storberget föreslår att det nordiska samarbetet kan fokusera på

En nordisk task force - förstärkt, samordnad insats

Polisstation på nätet

Bättre lagstiftning mot övergrepp - harmonisering av vad som utgör 'grooming'

Förstärkt mottagning av tips hos polisen

Utökad kunskap och forskning om omfattningen

  

Nordisk Task Force

Bekämpning av internetrelaterad kriminalitet kan bäst lösas genom tvärfackligt samarbete mellan polisen, socialtjänst och hälsovård, skolväsendet, forskare och internetbranschens organ. Ett sådant samarbete bör förankras högt upp i organisationerna.

  

Polisstation på nätet

Utveckling av polisens möjligheter att "patrullera" på nätet (virtuell polisstation) är av intresse eftersom en grundläggande princip för polisens arbete är att bekämpa kriminalitet och skapa trygghet för barn och unga genom att vara synliga och närvarande. Detta kommer också att kräva bra samarbete med nätleverantörerna. Polisstationerna på nätet bör anslutas till The Virtual Global Taskforce (VGT) som är ett bra komplement till redan existerande internationellt polissamarbete. Eventuella polisstationer på nätet bör knytas till varandra.


Bättre lagstiftning mot övergrepp - harmonisering av vad som utgör 'grooming'

Norge har fått en ny påföljd som drabbar den som har avtalat ett möte med barn under 16 år och som i avsikt att genomföra en sexuell handling mot barn har kommit till mötesplatsen eller en plats varifrån mötesplatsen kan observeras. Skälet till en kriminalisering av förberedelse till brott var att barn har ett särskilt behov för ökat skydd mot sexuella övergrepp. En mer likartad lagstiftning på nordisk nivå kan förstärka gemensamma insatser när det gäller den här sortens kriminalitet.


Förstärkt mottagning av tips hos polisen - röd knapp - gemensam bilddatabas - filter

Mottagning av tips från allmänheten bör ligga hos polisen i den nordiska länderna. Mottagning av tips hos polisen och direkt rapportering till polisen om otillåtet material (röd knapp) på internet kan utvecklas och utvidgas. En gemensam bilddatabas för polisen kan resultera i mer effektiv spaning och bättre möjligheter att identifiera både offer och gärningsmän. Användning av filter för att förhindra att man kommer in på områden med otillåtet innehåll kan utvecklas hos nätleverantörerna och lanseras internationellt. En gemensam nordisk teknologi och/eller standard för filter etableras.


Utökad kunskap och forskning om omfattningen

92 procent av alla norska barn mellan 9 och 16 år har tillgång till internet hemma. 69 000 barn mellan 9 och 16 år har träffat någon de blivit bekanta med på nätet. 6 000 av de barnen berättar att något obehagligt inträffade vid mötet. Det finns behov av mer kunskap om vilka faktorer som medför utsatthet vid användning av internet för att förebygga och skydda barn mot internetrelaterade övergrepp.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0