Senaste nytt om narkotikasituationen i Afghanistan

Senaste nytt om narkotikasiuationen i Afghanistan
   Afghanistan

Narkotikasituationen i Afghanistan orsakar problem på flera olika plan:

Narkotika
I år uppskattas Afghanistan stå för 95% av världens produktion av opiumvallmo. Samtidigt som produktionen av opiumvallmo minskar i landets norra provinser sker en kraftig ökning i de södra provinserna där tre av provinserna i år uppskattas stå för 80% av landets totala produktion av opiumvallmo. Skillnaderna mellan landets olika provinser är i sig en utmaning när det gäller planering av vilka åtgärder som är mest lämpade.

Ekonomi
Aktuella uppskattningar visar att mellan 25% och 33% av Afghanistans ekonomi är narkotikarelaterad, vilket i sin tur innebär omfattande penningtvätt och en ´kooperativ´ekonomi där elitskiktens ´svarta´och ´vita´ekonomier är intimt kopplade till varandra.

Politik
Den omfattande narkotikahanteringen korrumperar det politiska systemet. Tydliga exempel är korrumperade guvernörer och polischefer.

Narkotikaterrorism
Talibanerna blir allt mer strukturerade och effektiva i sitt arbete med narkotikahanteringen, som enligt flera källor utgör finansieringsunderlag för deras ´kamp´.

Förra året stod Afghanistan för 92 procent av världens produktion av opiumvallmo. Detta kan jämföras med cirka 70% år 2000 och 52% år 1990.  

I september i år offentliggörs uppgifter från det  Wienbaserade FN-organet UNODC (United Nations Office on Crime and Drugs) som förväntas visa att Afghanistans produktion av opiumvallmo har ökat med närmare 15% sedan 2006, vilket innebär att landet nu står för 95% av världens skörd av opiumvallmo, vilket är 3% mer än 2006. 

Vid ett möte  i slutet av juli om arbetet mot narkotika i Afghanistan (Counternarcotics in Afghanistan), arrangerat av CSIS (Center for Strategic&International Studies), talade ambassadör Thomas A. Schweich* utförligt om den aktuella situationen i Afghanistan.

Du kan lyssna på Thomas A. Schweichs hela anförande vid konferensen här. Anförandet följs av en hel del intressanta frågor från deltagarna om narkotikasituationen i Afghanistan. 

Längre ner i det här inlägget hittar du också en länk till en artikel i norska Aftenposten om hur NATO-soldater underlättar heroinproducenternas arbete. Uppgifterna är baserade på synpunkter från en fd brittisk ambassadör i ett grannland till Afghanistan. Det är inte första gången NATO utsätts för kritik för att inte aktivt delta i arbetet med att bekämpa narkotikahanteringen i Afghanistan.  

*
Thomas A. Schweich, U.S. Department of State's acting assistant secretary for international narcotics and law enforcement affairs. 

Läs också:
NATO-soldater hjelper heroinprodusentene
Optimisten I Afghanistan Afghanistan
Afghanistan Opium Winter Assessment  

Besök också:
Bureau of International Narcotics and Law Enforcement Affairs
United Nations Office on Drugs and Crime 

Torgny Peterson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0