Nu kan barn mötas tryggare på Internet

Den 1 september lanserar Kamratposten sin nya webbplats. Målet är att den ska bli en av de största och tryggaste mötesplatserna för barn på internet i Sverige. Som en del i arbetet har tidningen inlett ett samarbete med Polisen.

Samarbetet innebär bland annat att Kamratposten har en särskilt utsedd kontaktperson hos Polisen som de kan rådfråga.

Om det uppstår problem som ofredande, olaga hot eller andra oegentligheter på webbplatsen kan Kamratposten kontakta mig. Jag bedömer om något brottsligt har skett, sedan får de ta ställning till om de vill göra en polisanmälan eller inte
, säger Björn Sellström som arbetar mot sexuella övergrepp mot barn och barnpornografi vid Rikskriminalpolisen.

Samarbetet med Kamratposten är även ett sätt för Polisen att nå den yngsta målgruppen. Bland annat kommer tidningens läsare att få möjlighet att ställa frågor till Polisen via webbplatsen.

Avskräckande effekt
Mer information om hur säkerheten fungerar på webbplatsen får besökaren genom att klicka på en banner med Polisens och Kamratpostens logga.

Vi hoppas att polisloggan ska ha en avskräckande effekt på de människor som söker sig till webbplatsen för att förstöra eller ta olagliga kontakter med barnen
, säger Ola Lindholm, chefredaktör på Kamratposten.

Vill vara ett föredöme
Kamratposten vill att webbplatsen ska vara ett föredöme för barn, deras föräldrar och andra nätaktörer när det gäller säkerhet. Bland annat måste besökaren lämna en e-postadress och ett mobilnummer för att kunna logga in på webbplatsen. Nya medlemmar får dessutom ett brev från Ola Lindholm där alla förhållningsregler finns listade. Det går till exempel bara att skicka interna meddelanden om mottagaren har godkänt sändaren i ett öppet forum. För prenumeranter är det ännu säkrare eftersom de måste logga in med sitt prenumerationsnummer för att få tillgång till den öppna chatten, säger han.

Vuxna övervakar webbplatsen
Kamratposten kommer även att anlita cirka 200 användare, så kallade djungeltrummare, som får i uppgift är att anmäla kommentarer eller material på webbplatsen som inte följer reglerna. Anmälningarna hamnar hos det 100-tal vuxna som dagligen kommer att logga in som ´övervakare´ på webbplatsen. Övervakarna har möjlighet att dölja oönskad information och anmäla den till Kamratpostens ´supermoderatorer´. Supermoderatorerna sitter på redaktionen och har möjlighet att radera innehåll från webbplatsen. De ska även polisanmäla det som strider mot lagen.

Riktar sig till unga
Kamratpostens webbplats riktar sig till barn i åldern åtta till 14 år. Många webbplatser drar till sig barn trots att de egentligen riktar sig till äldre personer. Vi vill inte ha medlemmar på vår webbplats som är över 15 år, säger Ola Lindholm. Tanken är att den ska vara så säker den kan vara med dagens teknik utan att för den skull låsa folk ute. Förhoppningen är att även föräldrar kan känna att webbplatsen är en trygg plats för sina barn.  

Besök kamratpostens webbplats på www.KPwebben.se (startar den 1 september).

Elin Törnqvist (RPS)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0