Fortsatt rekordsatsning på rättsväsendet

I vårbudgeten fortsätter regeringen den satsning på rättsväsendet som inleddes med Alliansregeringens första budget i höstas.

De anslag som lades fast då ligger kvar, vilket innebär att polisens anslag höjs med 875 miljoner kr för innevarande år och med ytterligare 495 miljoner kr för 2008. Även kriminalvårdens och domstolsväsendets ökade anslagsramar ligger fast.

Med hjälp av 20 000 poliser år 2010, längre straff mot grova våldsbrott och en utbyggd kapacitet inom kriminalvården vill regeringen öka människors trygghet och säkerhet mot brott. Regeringens satsningar på polisen syftar även till att öka polisens närvaro och synlighet.

Med vårbudgeten tar regeringen ytterligare ett steg mot ett effektivare rättsväsende genom att Åklagarmyndigheten innevarande år tillförs ytterligare 47 miljoner kr. I en kommentar säger justitieminister Beatrice Ask, Eftersom regeringen ökat anslagen till polis, domstolar och kriminalvård kraftigt är det nödvändigt att nu även åklagarna får ytterligare resursförstärkningar. Speciellt när det gäller ungdomsbrottsligheten är det viktigt att arbete med att hålla handläggningstiderna så korta som möjligt. I detta arbetet har åklagarväsendet en central roll och därför är det glädjande att regeringen följer upp de tidigare satsningarna med extra resurser till åklagarna.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0