Rekordskörd av opiumvallmo - 6,100 ton

35181-32

Det Wienbaserade FN-organet UNODC (United Nations Office on Drugs and Crime) meddelar att odlingarna av opiumvallmo i Afghanistan ökat med 59 procent 2006, till stor del beroende på en dramatisk ökning av sådana odlingar i landets oroliga södra provinser.

UNODC:s årliga rapport om Afghanistan visar att områden som används för odling av opiumvallmo nådde nytt rekord under 2006 - 165,000 hektar, jämfört med 104.000 hektar under 2005. I den södra Helmand-provinsen där talibanerna har intensifierat sina attacker mot Afghanistans regering och internationella styrkor ökade opiumvallmon med 162 procent till 69,324 hektar.

"Detta är mycket alarmerande siffror. Afghanistan blir alltmer insnärjd i sin egen drog", sa chefen för UNODC, Antonio Maria Costa, efter att ha presenterat rapporten för Afghanistans president Hamid Karzai.

"Årets skörd kommer att uppgå till cirka 6,100 ton - 92 procent av världsproduktionen, vilket överstiger den globala konsumtionen med 30 procent."

Hela rapporten kommer att publiceras i slutet av oktober i år. En detaljerad sammanfattning, med kommentarer, offentliggörs den 12 september.

Endast sex av Afghanistans 34 provinser är nu fria från opiumvallmoodlingar och odling av opiumvallmo minskade i år i åtta provinser, huvudsakligen i landets norra delar.

Antonio Maria Costa uppmanar Afghanistans regering att vidta mycket kraftigare åtgärder för att utrota korruption och gripa narkotikasmugglare och rika godsägare som odlar opiumvallmo och beslagta deras tillgångar. Costa uppmanade också Afghanistans myndigheter att arbeta för att fördubbla antalet provinser utan opiumvallmoodlingar till 2007 och ytterligare fördubbling till år 2008.

Med tanke på att årets produktion av opiumvallmo, och därmed också heroin, med råge kommer att överstiga efterfrågan kan vi i Sverige och andra västländer räkna med ökad tillgång och fallande priser och därmed en ökad risk för att fler kan komma att använda heroin. Detta tillsammans med ökad tillgång och billigare pris också på kokain gör att den svenska regeringen och välfärdsintresserade politiker borde ägna betydligt större uppmärksamhet åt frågan än vad som sker idag. 

Svensk bekämpning av narkotikaproblemet och den organiserade borttsligheten karakteriseras fortfarande av i och för sig välmenande, men mycket naiva, insatser.

Läs också:
Narkotikasituationen i Afghanistan

Torgny Peterson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0